x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Angela Merkel și Emmanuel Macron cer eliberarea marinarilor ucraineni deținuți de către Rusia

Angela Merkel și Emmanuel Macron cer eliberarea marinarilor ucraineni deținuți de către Rusia

28 Dec 2018   •   19:00
Angela Merkel și Emmanuel Macron cer eliberarea marinarilor ucraineni deținuți de către Rusia

 Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au cerut vineri ca Rusia să-i elibereze pe marinarii ucraineni pe care i-a reţinut luna trecută împreună cu navele lor, relatează agenţia Reuters.

Moscova i-a acuzat pe cei 24 de marinari ucraineni că au trecut ilegal frontiera Rusiei. Ucraina a afirmat că Rusia a reţinut în mod ilegal două mici canoniere şi un remorcher şi a acuzat Moscova de agresiune militară.

''Cerem tranzit liber, în siguranţă şi fără obstacole pentru toate navele prin strâmtoarea Kerci şi eliberarea imediată şi necondiţionată a marinarilor ucraineni deţinuţi ilegal'', au afirmat Merkel şi Macron într-un comunicat comun.

Potrivit AFP, cei doi lideri au făcut apel din nou la ''un armistiţiu solid, complet şi durabil în estul Ucrainei'', pentru a permite ''aplicarea de măsuri umanitare esenţiale'' în favoarea populaţiei civile.

În comunicat, Merkel şi Macron au salutat noua declaraţie de armistiţiu a Grupului de contact trilateral. Grupul de contact, care reuneşte Ucraina, Rusia şi OSCE, a permis semnarea acordurilor de pace de la Minsk în 2015, ale căror dispoziţii sunt încălcate în mod constant. El a anunţat un armistiţiu care trebuie să intre în vigoare începând de sâmbătă dimineaţa, cu ocazia Anului Nou şi a Anului Nou pe stil vechi (7 ianuarie). Beligeranţii au decretat constant astfel de armistiţii care au permis o acalmie a luptelor, dar au fost încălcate de fiecare dată.AGERPRES

×