x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Aniversare la Casa Albă: Barack Obama împlineşte 53 de ani

Aniversare la Casa Albă: Barack Obama împlineşte 53 de ani

04 Aug 2014   •   12:41
Aniversare la Casa Albă: Barack Obama împlineşte 53 de ani
Sursa foto: JIM LO SCALZO/EPA

Preşedintele american, Barack Obama, care împlineşte luni 53 de ani, şi-a sărbătorit ziua de naştere încă din weekend, printr-o partidă de golf devenită deja tradiţională cu această ocazie.

Obama s-a întâlnit sâmbătă dimineaţa pe teren, la baza militară aeriană Andrews din Maryland, cu unii dintre cei mai apropiaţi prieteni, precum Mike Ramos, Bobby Titcomb şi Greg Orme, cu care a copilărit în Hawaii, potrivit New York Daily News, citat de Agerpres. În a doua parte a zilei, Obama s-a retras împreună cu familia la reşedinţa de la Camp David, Maryland, pentru o petrecere privată.

Cine este Barack Obama

Barack Obama este al 44-lea președinte al Statelor Unite şi primul afro-american ales în această funcție.

Obama s-a născut în provincia kenyană Nyanza, fiind fiul unui kenyan și al unei americance. O mare parte a copilăriei şi-a petrecut-o în Honolulu, Hawaii. Absolvent al Universității Columbia și al Facultății de Drept de la Harvard, înainte de a candida pentru intrarea în administrația publică și de a deveni membru al Senatului statului Illinois până în 2004, când a fost ales ca senator al Statelor Unite, cu o majoritate de 70% din voturi.

Pe 10 februarie 2007, Obama și-a anunțat candidatura la funcția de Președinte al Statelor Unite, iar un an mai târziu a devenit preşedinte, învingându-l pe John McCain în alegerile generale.

La începutul mandatului, Obama promitea că misiunea de luptă din Irak se va încheia până la 31 august 2010,cea ce s-a și întâmplat. Obama a făcut din retragerea forțelor americane din Irak una din promisiunile sale de bază ale campaniei pentru prezidențialele din 2008.

Preşedintele Obama a acționat în schimb pentru creșterea efectivelor americane în Afganistan. Numărul soldaţilor a crescut cu până la 17.000. Tot în timpul mandatului său, americanii l-au capturat şi ucis pe autorul acţiunilor teroriste din 2001 de la New York, Osama Bin Laden.

Din jurul preşedintelui Obama nu au lipsit nici controversele. Cea legată de certificatul său de naștere a fost un subiect îndelung dezbătut de presa americană. În 2009, revista National Enquirer a prezentat lumii mai multe așa-zise dovezi potrivit cărora certificatul lui Obama, care atestă că s-ar fi născut în Hawaii, este un fals. Potrivit jurnaliștilor, cel mai puternic lider al lumii nu ar fi venit pe lume în SUA. Acest lucru ar fi trebuit să îl împiedice să participe la cursa pentru prezidențiale, deoarece candidații trebuie să se nască pe teritoriu american, conform Constituției.

×
Subiecte în articol: barack obama aniversare