x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Anti Bush

Anti Bush

de Anca Aldea    |    02 Dec 2005   •   00:00
Anti Bush

Razboiul nervilor intre Statele Unite, coalitia sa de lupta cu terorismul, insurgenta din Irak si tarile care nu au trupe in tara lui Saddam Hussein a fost castigat deocamdata de presedintele George. W. Bush.

Seful Casei Albe a transmis lumii intregi decizia sa ferma de a nu retrage trupele din Irak pentru ca fortele locale nu sunt pregatite sa faca fata singure pericolelor. "Este nevoie de timp, de rabdare", a spus locatarul de la Casa Alba cu ocazia unui discurs rostit in fata Academiei Navale din Annapolis, in statul american Maryland. "Pe masura ce fortele irakiene devin mai capabile, ele isi asuma din ce in ce mai mult un rol dominant in lupta antiterorista".

Desi oficial autoritatile SUA par foarte radicale in privinta retragerii din Irak, la Washington, tot mai multe voci sustin ca decizia finala apartine, de fapt, viitorului guvern irakian care va fi ales peste aproximativ trei sapta-mani. "In conversatiile private, oficialitatile americane incep sa ia in considerare doua calendare politice - unul in Irak si altul acasa, in SUA", scria recent ziarul britanic International Herald Tribune.

FARA GARANTII. Discursul lui Bush a premers prezentarii raportului intitulat "Strategia nationala pentru victorie in Irak" si realizat de Consiliul National de Securitate Nationala din SUA. Documentul arata iminenta retragerii atunci cand se vor inregistra progrese in formarea fortelor militare si politienesti ale Irakului. Consiliul recomanda "modificarea nivelului fortelor aliate din Irak", dar nu poate garanta reducerea acestora. Documentul de 35 de pagini noteaza ca nu se poate stabili un calendar exact pentru repatrierea totala a efectivelor. "Nici un razboi nu a fost castigat vreodata in functie de un calendar, iar acest caz nu este o exceptie". Raportul acuza direct Siria si Iranul pentru crearea unui climat care nu favorizeaza democratia din Irak, prin sustinerea gruparilor insurgente si teroriste.

CRITICI. Anuntatul discurs al lui Bush a starnit din nou acuze in tabara democrata din Senat. Liderul acestei formatiuni, Harry Reid, sustine ca Bush "si-a reluat retorica obosita de tipul «pazeste-ti capul» si a mai ratat o ocazie de a prezenta o strategie veritabila de succes in Irak, care va aduce trupele noastre inapoi in siguranta". Pentru democratul Russ Feingold, care a cerut, in iunie, elaborarea unul calendar de retragere, Bush nu a "facut un pas inainte, ci unul inapoi". Pentru ca "aceasta nu este o strategie si nu este nici un plan pentru a incheia misiunea militara in Irak".

MANIPULARE
"Teroristii vor sa foloseasca Irakul ca baza de lansare a unor atacuri impotriva Americii, vor sa distruga guvernele moderate din Orientul Mijlociu si incearca sa puna bazele unui imperiu islamic" - George W. Bush

RABDARE
"Este nevoie de timp, de rabdare. Pe masura ce fortele irakiene devin mai capabile, ele isi asuma din ce in ce mai mult un rol dominant in lupta antiterorista" - George W. Bush

PLAN DE VICTORIE COMPLETA
"In prezent, exista peste 120 batalioane de Politie si militari, implicate in lupta impotriva teroristilor", fiecare unitate fiind formata din 350 pana la 800 de oameni, a spus Bush. "Dintre aceste unitati, 80 lupta alaturi de fortele de coalitie, iar aproximativ 40 preiau conducerea luptei. Cea mai mare parte a acestor 40 de batalioane controleaza campul de lupta, conduc propriile operatiuni impotriva teroristilor cu un anumit sprijin din partea fortelor de coalitie", a adaugat Bush, care si-a luat angajamentul de a obtine o "victorie completa" in Irak. "Victoria va fi obtinuta in momentul in care teroristii si saddamistii (partizanii lui Saddam) nu vor mai ameninta democratia irakiana", a explicat liderul de la Casa Alba. El i-a apreciat pe militarii irakieni, care au executat propriile operatiuni antiteroriste in propriul spatiu de lupta.
×
Subiecte în articol: externe bush irak lupta