x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Antonio Guterres condamnă atacul israelian asupra Căştilor albastre şi cere să se evite un ''război total''

Antonio Guterres condamnă atacul israelian asupra Căştilor albastre şi cere să se evite un ''război total''

de Redacția Jurnalul    |    11 Oct 2024   •   22:00
Antonio Guterres condamnă atacul israelian asupra Căştilor albastre şi cere să se evite un ''război total''
Sursa foto: Hepta

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat vineri atacul forţelor israeliene din sudul Libanului în care au fost răniţi doi membri indonezieni ai Forţei interimare de pace a Naţiunilor Unite (UNIFIL), informează AFP, Reuters, EFE şi Xinhua.

"Acest incident este intolerabil şi nu se poate repeta", a declarat Guterres la o conferinţă de presă în marja summitului ASEAN (Asociaţia ţărilor din Asia de Sud-est) care are loc în Laos.

"Condamn faptul că a fost atacată o facilitate a ONU şi doi membri ai forţelor de menţinere a păcii au fost răniţi, ceea ce reprezintă o încălcare a dreptului umanitar internaţional", a subliniat secretarul general al ONU.

Acesta a făcut apel totodată la evitarea unei escaladări a conflictului.

"Am văzut o tragedie enormă în Liban, trebuie să facem totul pentru a evita un război total în Liban", a insistat Antonio Guterres.

Forţa Interimară a Naţiunilor Unite în Liban (UNIFIL), creată în 1978 şi din care 10.000 de soldaţi sunt desfăşuraţi în sudul ţării, cere încetarea ostilităţilor de când tirurile transfrontaliere dintre armata israeliană şi Hezbollah s-au transformat recent într-un război deschis.

UNIFIL a anunţat joi că "două Căşti albastre au fost rănite după ce un tanc Merkava al armatei israeliene a tras asupra unui turn de observaţie al sediului UNIFIL" din Naqoura, provocând rănirea a doi membri ai săi, cetăţeni indonezieni.

Potrivit agenţiei naţionale de presă libaneze NNA, alte două căşti albastre srilankeze au fost rănite vineri într-un alt atac atribuit armatei israeliene.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: antonio guterres atac Israel