x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Antonio Guterres cere instituirea urgentă a unui armistiţiu umanitar în Ucraina

Antonio Guterres cere instituirea urgentă a unui armistiţiu umanitar în Ucraina

29 Mar 2022   •   10:20
Antonio Guterres cere instituirea urgentă a unui armistiţiu umanitar în Ucraina
Sursa foto: wikipedia

Antonio Guterres, secretarul general al Naţiunilor Unite, a cerut, luni seară, acţiuni pentru instituirea unui armistiţiu umanitar general în Ucraina, subliniind că un astfel de acord ar facilita şi continuarea negocierilor pentru identificarea unei soluţii pentru o pace durabilă.

Antonio Guterres a anunţat că i-a cerut directorului Oficiului ONU pentru Operaţiuni Umanitare, Martin Griffiths, "să exploreze cu părţile implicate" posibilitatea instituirii în scurt timp a unui armistiţiu umanitar în Ucraina.

"Armistiţiul ar permite progrese în negocieri politice serioase, în scopul ajungerii la un acord de pace", a subliniat Antonio Guterres, citat de BBC News.

Antonio Guterres a comunicat că agenţiile ONU şi organizaţiile partenere au putut livra luni provizii în oraşul ucrainean Harkiv. De asemenea, Guterres a precizat, potrivit CNN, că în Ucraina sunt prezenţi 1.000 de angajaţi ai agenţiilor ONU, în opt centre regionale - Dnipro, Viniţia, Lviv, Ujorod, Cernăuţi, Mukacevo, Lugansk şi Doneţk.

O nouă sesiune de negocieri între delegaţiile Rusiei şi Ucrainei ar putea avea loc marţi, în oraşul turc Istanbul, a anunţat Kremlinul.

Administraţia Volodimir Zelenski a semnalat că nu va accepta pierderi teritoriale în negocierile cu Rusia. "Noi nu vom accepta nicio pierdere pentru ţara noastră. Vom lupta împotriva oricărui scenariu de acest tip. Nici măcar nu pot menţiona că putem trăi fără o parte a teritoriului nostru, deoarece este vorba despre economia Ucrainei, despre poporul nostru, despre activităţi logistice. Spre exemplu, Portul Odesa este blocat în acest moment, deci trebuie să găsim alte modalităţi de a transporta mărfuri spre Europa şi spre alte zone", a afirmat Serhii Marcenko, ministrul ucrainean de Finanţe.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: antonio guterres