x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Șeful diplomației americane încearcă să remedieze relațiile cu China

Șeful diplomației americane încearcă să remedieze relațiile cu China

de Redacția Jurnalul    |    21 Apr 2024   •   20:20
Șeful diplomației americane încearcă să remedieze relațiile cu China
Sursa foto: Hepta

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, se va deplasa săptămâna viitoare la Beijing şi Shanghai, în încercarea de a atenua tensiunile şi de a stabiliza relaţiile dintre Statele Unite şi China.

Discuţiile, care vor avea loc de miercuri până vineri, vizează 'întărirea canalelor de comunicare şi reducerea riscului de calcul greşit şi conflict', a declarat un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului de Stat.

Blinken 'va prezenta în mod clar şi sincer preocupările noastre privind probleme mergând de la drepturile omului, practici economice şi comerciale neloiale până la consecinţele economice globale ale supracapacităţii industriale (a Chinei) ... şi preocupările noastre profunde legate de sprijinul (Chinei) pentru baza industrială de apărare a Rusiei', a afirmat responsabilul american.

Semnalele arată spre o destindere între Statele Unite şi China, a menţionat el.

Preşedinţii Joe Biden şi Xi Jinping s-au întâlnit în noiembrie în California, după un an de absenţă a comunicărilor. Întrevederea lor a fost urmată de discuţii între membri ai celor două guverne la cel mai înalt nivel.

Secretarul de stat al Trezoreriei, Jenet Yellen, s-a deplasat în cursul acestei luni în China pentru discuţii cu reprezentanţi ai unor companii americane şi cu oficiali guvernamentali chinezi.

Potrivit oficialului, SUA şi China se află într-o situaţie mult diferită faţă de acum un an, când relaţiile bilaterale atinseseră un nivel minim.

×
Subiecte în articol: antony blinken China