Tehnologiile digitale, prin intermediul reţelelor sociale şi IA, "accelerează considerabil viteza şi propagarea dezinformării", a atras atenţia şeful diplomaţiei americane, subliniind eforturile depuse de Washington pentru a combate această problemă.
"Construirea unui mediu informaţional mai rezilient reprezintă un interes vital pentru securitatea naţională a Statelor Unite şi o prioritate înaltă a diplomaţiei noastre", a afirmat el.
Departamentul de Stat a publicat luni o "foaie de parcurs democratic" cu recomandări pentru a ajuta publicul să devină mai conştient şi să reziste mai bine la manipularea informaţiei, a subliniat Blinken, menţionând în special "încurajarea platformelor de social media să eticheteze conţinutul generat de IA pentru ca utilizatorii să ştie când o imagine este sau nu reală".
Secretarul de stat american a prezentat de asemenea iniţiative vizând susţinerea industriei media, inclusiv în lupta împotriva "utilizării abuzive a programelor spion comerciale pentru supravegherea şi hărţuirea jurnaliştilor, apărătorilor drepturilor omului şi altor persoane" cu "sancţiuni, controale asupra exporturilor şi restricţii de viză pentru a reaminti guvernelor şi companiilor responsabilităţile lor".
Site-urile care răspândesc dezinformarea se bazează în general pe o armată de redactori, dar instrumentele de inteligenţă artificială le oferă de acum o alternativă ieftină la crearea de conţinut care este adeseori dificil de deosebit de informaţiile autentice.