x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Antony Blinken anunță reducerea tensiunilor dintre SUA și China dar avertizează cu privire la Taiwan

Antony Blinken anunță reducerea tensiunilor dintre SUA și China dar avertizează cu privire la Taiwan

de Redacția Jurnalul    |    21 Ian 2023   •   09:07
Antony Blinken anunță reducerea tensiunilor dintre SUA și China dar avertizează cu privire la Taiwan
Sursa foto: Hepta

Tensiunile dintre SUA și China s-au redus dar au rămas îngrijorările legate de Taiwan, spune șeful dimplomației americane, Antony Blinken, citat de AFP.

"Atunci când discuţi, când eşti angajat în acest sens, tinde să aibă acest efect. Restul lumii se aşteaptă ca noi să gestionăm această relaţie în mod responsabil, întrucâtcelelalte ţări ştiu că aceasta le afectează şi pe ele", a afirmat acesta. 

El se va afla în vizită la Beijing în perioada 5-6 februarie 2023, prima după cea a republicanului Mike Pompeo, în 2018. 

Blinken este îngrijorat în continuare cu privire la Taiwan, potrivit politicii "Beijingului o singură Chină", acceptată de SUA, însă în ultimul an Washingtonul a provocat în mod repetat China, care a efectuat, în replică, manevre militare de amploare în jurul insulei. 

"Ceea ce am văzut în ultimii ani este, cred, că China a decis că nu se mai simte confortabil cu statu-quoul insulei.
Iată ce le spunem chinezilor: voi susţineţi că este o chestiune de suveranitate, vă răspundem că aceasta priveşte direct Statele Unite şi restul lumii", a precizat Blinken, referindu-se la economia Taiwanului, unde activează companii din SUA, dar și producția de semiconductori care are un impact la nivel mondial. 

 

×
Subiecte în articol: antony blinken sua China taiwan