x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Anunț BOMBĂ din Orientul Mijlociu. Iranul poate îmbogăți uraniul la 60%

Anunț BOMBĂ din Orientul Mijlociu. Iranul poate îmbogăți uraniul la 60%

27 Feb 2021   •   11:04
Anunț BOMBĂ din Orientul Mijlociu. Iranul poate îmbogăți uraniul la 60%

Autoritățile din Iran au anunțat că pot îmbogăți uraniul la 60% într-o oră. Totodată, Organizația pentru Energie Atomică a acestei țări a produs 25 de kilograme de uraniu îmbogățit la 20% în circa o lună și lucrează pentru producerea a 1.000 de centrifuge rapide, scrie DPA.

"Am îmbogăţit uraniu la 20% într-o oră şi putem creşte nivelul la 60% în acelaşi interval de timp", a declarat directorul instituției, Ali Akbar Salehi, la televiziunea de stat.

În 2015 a fost încheiat un Acord internațional privind programul nuclear iranian care prevede că această țară poate îmbogăți uraniul doar până la maximum 4%. Pentru producerea bombe atomice este denvie de uraniu îmbogățit la 90%.

Statele Unite s-au retras din tratat în 2018 și au impus sancțiuni, după ce autoritățile iraniene nu au mai vruta să respecte obligațiile asumate. Ali Akbar Salehi a avertizat că Iranul va scoate camerele de supraveghere de la facilitățile sale nucelare dacă SUA nu ridică sancțiunile în următoarele trei luni. Totodată, sunt zvonuri că republica islamică ar avea capacitatea de a construi bomba atomică în câteva luni.


 

×
Subiecte în articol: iran uraniu bomba atomica