"Am primit garanţii scrise, au fost incluse în acordurile de relansare a Planului General Comun de Acţiune (JCPA) cu privire la programul nuclear iranian", denumirea oficială a Acordului nuclear iranian, a declarat acesta.
Permisiunea Statelor Unite vine în contextul sancțiunilor dure impuse Rusiei din cauza invadării Ucrainei.
Lavrov s-a întâlnit cu omologul său iranian, Hossein Amir-Abdollahian, la Moscova.
Rusia a declarat anterior că susține relansarea Acordului nuclear dintre Iran și puterile occidentale dacă poate continua cooperarea cu această țară, care privește mai ales proiectul centralei nucleare de la Bushehr.
"Americanii încearcă în fiecare zi să spună că noi frânăm acordul, dar este o minciună. Acordul nu este aprobat definitiv în mai multe capitale, dar capitala rusă, Moscova, nu este una dintre ele", a precizat Lavrov.
Acordul nuclear de la Viena
Acest anunț poate fi un pas înainte pentru relansarea Acordului din 2015, semnat la Viena, între Iran și SUA, China, Rusia, Franța, Marea Britanie, Germania. Acesta prevede ca Iranul să nu dezvolte bomba atomică dar are permisiunea de a dezvolta un program nuclear civil. Totodată, au fost ridicate unele sancțiuni economice care vizau Iranul.
Însă în 2018 lucrurile s-au agravat, după ce ex-președintele Donald Trump a retras SUA din acord și a reintrodus restricțiile. Ca replică, Iranul a tot anunțat în ultimii ani îmbogățirea uraniului peste limitele acceptate. Totul a culminat cu asasinarea, în noiembrie 2020, a șefului programului nuclear iranian, omul de știință Mohsen Fakhrizadeh, de către Mossad.
După instalarea la Casa Albă, Joe Biden a dorit revenirea Statelor Unite în acordul de la Viena, dar negocierile indirecte au fost dificile.