x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Apărătorii ucraineni rezistă în orașul din Donbas, unde se dau lupte grele

Apărătorii ucraineni rezistă în orașul din Donbas, unde se dau lupte grele

29 Mai 2022   •   21:06
Apărătorii ucraineni rezistă în orașul din Donbas, unde se dau lupte grele
Sursa foto: Hepta

Forțele ucrainene au rezistat duminică unui asalt rusesc asupra orașului Sievierodonețk, cel mai mare oraș pe care îl mai dețin în regiunea Luhansk din Donbas, dar au îndurat lovituri grele de artilerie, au declarat oficiali ucraineni, citați de Reuters.

Bombardamentele au fost atât de intense încât nu a fost posibil să se evalueze victimele și pagubele, a declarat guvernatorul din Luhansk, Serhiy Gaidai. Zeci de clădiri au fost distruse în ultimele zile.

„Situația a escaladat extrem de mult”, a declarat Gaidai.

Între timp, guvernul ucrainean a îndemnat Occidentul să îi furnizeze mai multe arme cu rază de acțiune mai lungă pentru a schimba cursul războiului, aflat acum în a patra lună.

Bătălia pentru Sievierodonetsk, care se află pe partea estică a râului Siverskyi Donets, a devenit centrul atenției în timp ce Rusia obține câștiguri lente, dar solide, în Donbas, care cuprinde regiunile Luhansk și Donețk.

Rusia a concentrat o putere de foc uriașă pe o zonă mică, în contrast cu fazele anterioare ale conflictului, când forțele sale erau adesea dispersate.

Gaidai a declarat că forțele rusești s-au adăpostit la hotelul Myr de la marginea de nord a orașului Sievierodonetsk.

„Nu pot avansa mai departe în oraș și fac victime, dar nu suntem în măsură în acest moment să le împingem afară din hotel”, a declarat el duminică pe Telegram.

Analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului, cu sediul la Washington, au declarat că rușii nu au reușit încă să încercuiască orașul, iar apărătorii ucraineni le-au provocat „pierderi uriașe”.

Dar ucrainenii au suferit și ei înșiși pierderi serioase, atât civili cât și combatanți, au precizat ei într-un document de informare.

„Președintele rus Vladimir Putin provoacă suferințe de nedescris ucrainenilor și cere sacrificii oribile propriului său popor într-un efort de a cuceri un oraș care nu merită costul, nici măcar pentru el”, au spus ei.

Fixarea Rusiei pe Sievierodonetsk a atras resurse de pe alte fronturi de luptă și, ca urmare, au făcut puține progrese în alte părți.

„Invazia rusă din Ucraina care a avut ca scop să cucerească și să ocupe întreaga țară a devenit o ofensivă disperată și sângeroasă pentru a captura un singur oraș în est, în timp ce apără câștiguri importante, dar limitate, în sud și est”, au spus ei.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că situația militară din Donbas este foarte complicată, dar că apărarea rezistă în mai multe locuri, inclusiv în Sievierodonetsk și Lysychansk.

„Este indescriptibil de dificil acolo. Și le sunt recunoscător tuturor celor care au rezistat acestui atac”, a declarat el în discursul său video de noapte.

Zelenski și-a exprimat, de asemenea, speranța că aliații Ucrainei vor furniza armele atât de necesare și se așteaptă la „vești bune” în zilele următoare.

Ucraina a început să primească rachete anti-navă Harpoon din Danemarca și obuziere autopropulsate din SUA, a declarat sâmbătă ministrul său al apărării.

×