x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Apel ONU către cea mai represivă țară din lume împotriva femeilor

Apel ONU către cea mai represivă țară din lume împotriva femeilor

de Redacția Jurnalul    |    08 Mar 2023   •   19:00
Apel ONU către cea mai represivă țară din lume împotriva femeilor
Sursa foto: Hepta

ONU face apel, cu ocazia Zilei Femeii, pentru a pune capăt imediat "restricţiilor draconice" împotriva drepturilor femeilor în Afganistan, "cea mai represivă ţară" din lume, scrie AFP.

"Afganistanul sub conducerea talibanilor rămâne cea mai represivă ţară din lume în privinţa drepturilor femeilor. A fost sfâşietor să asistăm la eforturile lor metodice, deliberate şi sistematice de eliminare a femeilor şi fetelor afgane din sfera publică", arată Roza Otunbayeva, şefa Misiunii de Asistentă a ONU în Afganistan (MANUA).

Talibanii au revenit la putere în august 2021, în timpul retragerii militare a Statelor Unite din această țară, după 20 de ani. 

Femeile nu au dreptul sp participe la viața publică și, mai mult, nu li se permite accesul la învățământ, săli de sport, băi publice. De asemenea, le este interzis să se plimbe în parcuri ori grădini. Nu au voie să lucreze ori să călătorească fără a fi însoțite de rude de sex masculin și trebuie să fie acoperite în totalitate când ies pe stradă. 
"Limitarea a jumătate din populaţie la casele lor, în cadrul uneia dintre ele mai grave crize umanitare şi economice din lume, este un act colosal de automutilare naţională", a transmis ONU.

Totodată, populația se luptă cu foamea din cauza crizei alimentare, astfel că numărul copiilor malnutriți, aflați în clinicile medicale, este în creștere. După retragerea Statelor Unite, ajutorul internațional pentru Afganistan a încetat și țara este supusă sancțiunilor din cauza conducerii talibane, astfel că se confruntă cu o criză economică majoră. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: onu represiune femei afganistan