x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Apple, în vizorul activiștilor de mediu: Experți climatici reținuți în Vietnam, țară cheie pentru producătorul iPhone

Apple, în vizorul activiștilor de mediu: Experți climatici reținuți în Vietnam, țară cheie pentru producătorul iPhone

de Redacția Jurnalul    |    11 Apr 2024   •   13:00
Apple, în vizorul activiștilor de mediu: Experți climatici reținuți în Vietnam, țară cheie pentru producătorul iPhone
Sursa foto: Hepta

Apple a fost presată joi să ia măsuri în legătură cu reținerea de către Vietnam a experților în domeniul climei, activiștii afirmând că intervenția este necesară, având în vedere că țara a devenit un centru de producție cheie pentru producătorul iPhone, scrie Reuters.

Într-o scrisoare adresată Apple, peste 60 de organizații pentru drepturile omului și drepturile mediului au subliniat reținerea, la 15 septembrie, a lui Ngo Thi To Nhien, directorul executiv al Vietnam Initiative for Energy Transition (VIET), un grup de reflecție independent care se concentrează pe politica privind energia verde.

Înainte de a fi reținută, Nhien a lucrat cu guvernul vietnamez și cu organizații internaționale în ceea ce privește tranziția energetică a țării către energia regenerabilă, potrivit grupului de advocacy Project88, cu sediul la Bangkok, unul dintre grupurile de drepturile omului care a semnat scrisoarea.

Autoritățile vietnameze au acuzat-o pe Nhien că a avut acces necorespunzător la documente. Cel puțin alți cinci experți în domeniul climei au fost reținuți, fiind acuzați de fraudă fiscală.

Activiștii spun că acuzațiile au fost inventate. Statele Unite și Organizația Națiunilor Unite au criticat, de asemenea, reținerea activiștilor pentru climă.

„Având în vedere că Vietnamul este acum cel mai important centru de producție al Apple în afara Chinei și că s-a angajat să respecte drepturile omului și „echitatea și justiția în soluțiile climatice”, credem că aveți responsabilitatea de a interveni”, au scris grupurile pentru drepturile omului în scrisoarea adresată directorilor și consiliului de administrație al Apple.

„Într-adevăr, prin faptul că nu faceți o declarație publică în această chestiune, riscați să vă încălcați propriile politici de mediu și de drepturile omului și să delegitimați activitatea pozitivă a Apple în aceste domenii”.

Apple produce iPad-uri, AirPods și Apple Watches în Vietnam, iar furnizorii pentru MacBooks investesc, de asemenea, în această țară.

În trecut, Apple a solicitat guvernului vietnamez să faciliteze achiziționarea de energie direct de la proiecte de energie regenerabilă de către întreprinderi și a susținut un plan de dezvoltare a energiei în Vietnam care să acorde prioritate energiei curate.

De asemenea, compania a oferit uneori sprijin financiar activiștilor pentru drepturile omului prin colaborarea cu Fund for Global Human Rights.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Aple Vietnam iphone mediu