x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Aproape 3 milioane de români, în afara graniţelor

Aproape 3 milioane de români, în afara graniţelor

de Carmen Plesa    |    18 Noi 2010   •   21:55

Numărul românilor care au emigrat este de 2,77 milioane de persoane în acest an, reprezentând 13,1% din populaţie, arată un raport al Băncii Mondiale (BM), citat de Mediafax. Cei mai mulţi români au ales să trăiască şi să lucreze în Italia, Spania, Ungaria, Israel, SUA, Germania, Canada, Austria, Franţa şi Marea Britanie, susţine Banca Mondială. Conform aceleiaşi surse, emigraţia va scădea substanţial pe termen lung, respectiv în 10-15 ani. “Pe termen scurt este greu de anticipat o creştere a numărului emigranţilor pentru că şi oportunităţile din străinătate au dispărut (...) Dacă vom continua să evoluăm în ritmul actual, atunci vom atinge un prag la care, din perspectivă economică, emigrarea nu va fi rentabilă pentru români. În 10-15 ani vom avea salarii mult mai mari decât în prezent”, a declarat Cătălin Păuna, economistul-şef al biroului Băncii Mondiale din România, citat de Mediafax. Lucrurile stau însă diferit în ceea ce priveşte medicii şi alte tipuri de personal calificat. Astfel, economistul BM consideră că este “nerealist” să se creadă că salariile pe acest segment de angajaţi din România vor converge foarte rapid spre nivelurile din vestul Europei.

“Cred că emigrarea personalului calificat este un semnal foarte puternic, însă consider că întrebarea pe care ar trebui să ne-o punem este ce alternativă avem, pentru că sunt acestea ocupaţii cerute în multe ţări din Europa şi nu numai”, a explicat Păuna. Acesta susţine că o alternativă la emigrarea personalului calificat din România este alocarea mai multor locuri în sistemul de educaţie pentru aceste zone. Numărul celor care au ales ţara noastră pentru a emigra s-a ridicat în acest an la 132.800 de persoane,  provenind mai ales din Moldova, Bulgaria, Ucraina, Rusia, Siria, Ungaria.

Banca Mondială a prezentat ieri raportul periodic privind situaţia economică a statelor care au aderat la UE în 2004 şi 2007. România şi Letonia sunt singurele state incluse în raport care vor înregistra contracţii economice în acest an. “Cred că principalul factor care va face ca România să înregistreze scădere economică în 2010 este reprezentat de efectul programului de austeritate implementat în a doua parte a acestui an”, a spus Păuna.

×
Subiecte în articol: externe