x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Apune regimul de la Phenian? Nord-coreenii au acces, pe ascuns, la DVD-uri străine şi informaţii externe

Apune regimul de la Phenian? Nord-coreenii au acces, pe ascuns, la DVD-uri străine şi informaţii externe

11 Mai 2012   •   07:04
Apune regimul de la Phenian? Nord-coreenii au acces, pe ascuns, la DVD-uri străine şi informaţii externe

Nord-coreenii au acces, in mod clandestin, la DVD-uri straine si posturi de radio externe, ceea ce ar putea reconfigura punctele de vedere ale unor oameni izolati de lume timp de decenii, arata un studiu american.

Un raport al Departamentului de Stat american afirma cu certitudine ca nord-coreenii sunt una dintre cele mai izolate natiuni ale lumii. In acelasi timp, studiul arata ca din ce in ce mai multi oameni incep sa priveasca cu un ochi critic asupra celor care-i guverneaza.

Contemporani cu transmiterea de mesaje-instant prin Twitter, cu telefonia mobila ajunsa in multe sate africane, cu YouTube, Facebook si alte retele de legaturi sociale, cu posta electronica, plus nenumarate posturi de radio sau televiziune, locuitorii din Coreea de Nord nu primesc decat o singura versiune, oficiala, a realitatii. Insa, regimul comunist ultra-rigid incepe sa se deterioreze si, astazi, "nord-coreenii incep sa aiba acces la informatii din exterior", afirma studiul.

Potrivit AFP, cercetarea se bazeaza pe informatiile oferite de sutele de "dezertori" nord-coreeni si refugiati, in perioada 2010-2011.

Aproape jumatate dintre cei intervievati au declarat ca din ce in ce mai multi nord-coreeni au acces la DVD-uri straine. Mai mult, un sfert dintre "dezertori" spun ca au ascultat cel putin o emisiune de stiri sau au vizionat un post de stiri strain.

In Coreee de Nord, doar cateva sute de oameni - circa 4% din totalul populatiei - au acces la Internet, cenzurat de guvernul national. Reteaua de Internet din Coreea de Nord este monitorizata in permanenta, la fel si mijloacele de comunicare in masa. Detinerea unui blog nu este permisa si tot continutul incarcat pe site-uri trebuie aprobat in prealabil de catre guvernul de la Phenian.

×