x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Arcuşul romănesc din Covent Garden

Arcuşul romănesc din Covent Garden

de Monica Dumitrescu    |    18 Aug 2007   •   00:00
Arcuşul romănesc din Covent Garden

In orchestra amuzantă un tănăr invărte arcuşul pe inima englezilor. Un violonist atipic, in blugi, cu părul răsculat vălvoi in vărful capului. Primeşte aplauzele ca pe tavă, iar de pe buzele englezilor şi ale turiştilor curge doar o exclamaţie: "uimitor". N-ai zice că e romăn. Singurul lucru care il trădează e Ciocărlia, pe care o interpretează fără cusur.


Un violonist romăn face furori, cu Ciocărlia, la Londra, in Covent Garden.
In orchestra amuzantă un tănăr invărte arcuşul pe inima englezilor. Un violonist atipic, in blugi, cu părul răsculat vălvoi in vărful capului. Primeşte aplauzele ca pe tavă, iar de pe buzele englezilor şi ale turiştilor curge doar o exclamaţie: "uimitor". N-ai zice că e romăn. Singurul lucru care il trădează e Ciocărlia, pe care o interpretează fără cusur.

Prin ultimul an de Conservator, după 19 ani investiţi intr-o vioară, Bogdan Văcărescu a ajuns la concluzia că nu poate face mare lucru cu instrumentul lui in Romănia. Iubea New York-ul, dar a ales Londra din motive pragmatice. S-a stabilit in Marea Britanie, ţara in care poate trăi decent făcănd ceea ce ii place. Muzică.


CIOCĂRLIA. Vreme de 26 de ani, Bogdan a căntat doar muzică clasică pe marile scene din Franţa, Germania, Belgia, Suedia, Marea Britanie şi SUA. Cănd a considerat că orchestra nu se potriveşte cu spiritul său liber, a inceput să-şi construiască drum in formaţii mici, căntănd insă mereu muzică clasică. De aproape un an, Bogdan a infiinţat impreună cu trei tineri din Slovenia şi Serbia grupul Paprika Balkanicus, un quartet ce căntă muzică tradiţională balcanică, combinată cu elemente de jazz. Aşa se face că prin cluburile britanice, la festivaluri şi in Covent Garden răsună acorduri din Balcani, ritmuri ţigăneşti, ruseşti sau maramureşene. Regină este insă Ciocărlia.


Paprika Balkanicus a realizat deja un turneu in Japonia, un album şi a participat la căteva festivaluri. Pentru 2008 sunt deja programate reprezentaţii in cluburi britanice cu renume. "De ce muzică balcanică? Am constatat că prinde la public, mai ales după primul val de aderare la UE a ţărilor balcanice in 2004. Suntem printre primii care propunem acest gen de muzică la un nivel profesionist. In Japonia am plăcut atăt de mult incăt ne-au chemat inapoi pentru un al doilea turneu", spune Bogdan intre două reprezentaţii.


VIOARA. "In vara asta am participat la două festivaluri aici in Marea Britanie, la Glastonbury şi Edinburgh, şi la Exit Festival, in Serbia, unde am căntat pe aceeaşi scenă cu Rolling Stones, la o zi diferenţă. Mai nou am primit o ofertă de la un grup hip-hop să inregistrez cu ei, dar şi de la un grup gen punk gipsy", işi pregăteşte tănărul vioara pentru noua reprezentaţie din Covent. După ce işi culege aplauzele işi aminteşte: "Nu uita să spui de Nigel Kennedy". E măndru că in 1997 a căntat intr-un şeptet alături de marele violonist Nigel Kennedy, in cadrul Verbier Festival. De ce nu căntă in orchestre? "Nu sunt genul care să mă pot integra intr-o orchestră. Imi place să ascult, dar personalitatea mea e prea puternică să fac ce mi se zice", zămbeşte violonistul.


BURSA LA ACADEMIA REGALĂ. In anul 2000, pe cănd era in ultimii ani la Conservator, Bogdan a primit o bursă de studii de 3.000 de lire la Academia Regală de Muzică de la Londra. Insă taxa pentru cei doi ani de studii postunivesitare era de 26.000 de lire. "Am inceput să bat pe la o grămadă de uşi ale celor cu bani din Romănia. Ştii care au fost răspunsurile? Vioară, ce imi aduce mie asta! Dacă aveai o minge de fotbal te mai ajutam", povesteşte Bogdan intr-o romănă presărată cu englezisme. A rămas in ţară, şi-a terminat facultatea, iar in anul următor a pornit din nou in goană după banii necesari studiului pe "insulă". "M-au ajutat mai multe persoane particulare din Romănia cu căte puţin, dar ajutorul cel mai mare l-am primit de la Fundaţia «Ion Raţiu» şi de la un britanic extraordinar, care a iniţiat in Anglia o campanie de străns fonduri pentru bursa mea. N-am inţeles niciodată cum un străin era mai bucuros şi a făcut tot posibilul să ajung la Academia Regală de Muzică", detaliază Bogdan zbuciumul colectării banilor necesari implinirii visului său.


"Are you legal?"

Pentru Bogdan Văcărescu, Londra e o provocare. "Cred că e oraşul din Europa cu cele mai multe reţele in lumea muzicii. Evident, concurenţa e enormă, dar asta e bine pentru mine, pentru că trebuie să ridic standardele in permanenţă", explică violonistul. In ţară nu s-ar mai intoarce decăt in turnee şi e convins că dacă ar fi rămas acasă s-ar fi lăsat de muzică. "Dacă imi e dor de Romănia? Nu aş putea spune. Poate de căţiva prieteni care au rămas acolo. Nu a existat niciodată ceva care să mă ţină legat de un loc anume. Casa e acolo unde ţi-o faci. Dar imi lipsesc sarmalele şi micii", zămbeşte violonistul, povestind apoi cum, din dor de măncare romănească, a invăţat să facă ciulama, picior de miel la cuptor şi tocăniţă. După şapte ani de locuit pe insulă nu a inţeles incă cum pot petrece englezii ore intregi "vorbind nimic" in pub-uri. L-a deranjat campania presei britanice impotriva romănilor de la finele anului 2006. "Mi se mai intămplă să mi se strige din public «Are you legal?»".



×
Subiecte în articol: diaspora bogdan muzica