x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Arestarea lui Timoşenko, bilă neagră pentru Kiev

Arestarea lui Timoşenko, bilă neagră pentru Kiev

de Sînziana Stancu    |    07 Aug 2011   •   21:00
Arestarea lui Timoşenko, bilă neagră pentru Kiev

Procesul fostului prim-ministru ucrainean Iulia Timo­senko, care a fost pusa, vineri, in arest provizoriu de un tribunal, din Kiev, va continua astazi. Timosenko este acuzata de abuz de putere, in urma afir­ma­ti­ilor sale de co­rup­tie la adresa sefului gu­ver­nului, Mykola Azarov. Ea mai este acuzata ca, in perioada cand a fost sef al gu­vernului ar fi incheiat niste contracte de livrare a gazului rus in conditii care au adus prejudicii importante statului ucrainean.

Arestarea unuia dintre simbolurile "Revolutiei Portocalii", prin care a fost instituit un regim democratic in Ucraina, a prilejuit insa nemultumirea simpatizantilor lui Timosenko, care isi mentin protestele in fata centrului de detentie unde va fi ea retinuta in perioada 7-31 august, potrivit Interfax din Ucraina. Ei au organizat si marsuri de protest in capitala.

Pe de alta parte, arestarea lui Ti­mo­sen­ko a nemultumit Uniunea Europeana. Mai multi diplomati euro­peni si analisti politici au avertizat Kievul ca aceasta manevra, mai ales daca va fi urmata si de o condamnare a lui Timosenko, ar putea chiar sa ruineze aspiratiile Ucrainei privind o viitoare integrare in UE. Dar mai intai, Kievul va suferi de "izolare diplomatica", dupa cum a transmis sefa diplo­matiei europene, Catherine Ashton.

×