x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franța. 150 de persoane arestate, după ce un polițist a împușcat mortal un tânăr de 17 ani

Franța. 150 de persoane arestate, după ce un polițist a împușcat mortal un tânăr de 17 ani

de Redacția Jurnalul    |    29 Iun 2023   •   12:30
Franța. 150 de persoane arestate, după ce un polițist a împușcat mortal un tânăr de 17 ani
Sursa foto: Hepta

Moartea unui tânăr de 17 ani în timpul unui control în trafic a declanșat valuri de proteste și tulburări în Franța. Aproximativ 150 de persoane au fost arestate, iar președintele Emmanuel Macron va prezida o ședință de criză în urma extinderii revoltelor.

Moartea adolescentului de 17 ani, împușcat de poliție în timpul unui control rutier, a generat proteste violente în Franța. Cel puțin 150 de persoane au fost arestate în timpul celei de-a doua nopți de proteste în diferite orașe, inclusiv Paris, Toulouse și Lyon.

Protestatarii au aruncat artificii asupra poliției, au incendiat mașini și clădiri publice din suburbiile Parisului, dar și în orașul Toulouse din sud-vest și în orașe din nordul țării. De asemenea, au avut loc tulburări în Amiens, Dijon și St Etienne, precum și în afara orașului Lyon.

Ministrul de interne a descris situația ca fiind "o noapte de o violență insuportabilă". Incidentul tragic a stârnit temeri legate de brutalitatea poliției și tensiunile etnice în Franța.

În jurul orașului Lille, în Villeurbanne, Vénissieux și Bron, presa locală a raportat baricade în flăcări formate din pubele și scutere de închiriat.

Primăria din Garges-lés-Gonesse, în afara Parisului, a fost incendiată, iar în Mons-en-Barœul, în nordul Franței, primăria a fost incendiată, iar primarul a declarat că mai multe servicii au fost "distruse în totalitate". În Clamart, în afara Parisului, un tramvai a fost incendiat. Mai multe secții de poliție au fost atacate în orașe din jurul Parisului, inclusiv în Trappes, Gennevilliers și Meudon.

Politicienii sunt îngrijorați că revoltele și tulburările susținute în întreaga Franță ar putea fi greu de stăpânit. În 2005, moartea a doi băieți care se ascundeau de poliție într-o stație electrică din Clichy-sous-Bois, în afara Parisului, a declanșat săptămâni de tulburări, Franța declarând starea de urgență națională, în timp ce peste 9.000 de vehicule și zeci de clădiri publice și întreprinderi au fost incendiate.

Adolescentul conducea o mașină marți dimineață când a fost tras pe dreapta pentru încălcarea regulilor de circulație, au declarat procurorii.

Inițial, poliția a raportat că un ofițer a tras asupra adolescentului pentru că acesta se îndrepta cu mașina spre el. Dar această versiune a evenimentelor a fost rapid contrazisă de o înregistrare video care a circulat pe rețelele de socializare și care a fost autentificată de agențiile de presă franceze, relatează The Guardian.

În prezent, un ofițer de poliție este cercetat pentru omucidere voluntară pentru că l-a împușcat pe tânăr, iar mediatorul pentru drepturile omului din Franța a deschis o anchetă.

Yassine Bouzrou, un avocat al familiei băiatului, a declarat: "Aveți o înregistrare video care este foarte clară: un ofițer de poliție a ucis un tânăr de 17 ani. Puteți vedea că împușcarea nu se încadrează în reguli".

Crima de marți a fost a treia împușcătură mortală în timpul unor controale în trafic în Franța până în prezent în 2023. Anul trecut a existat un număr record de 13 astfel de împușcături, a declarat un purtător de cuvânt al poliției naționale.

Au fost trei astfel de omoruri în 2021 și două în 2020, potrivit unei numărători Reuters, care arată că majoritatea victimelor din 2017 încoace au fost de culoare sau de origine arabă.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: proteste franta