x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Președintele Argentinei, Javier Milei, anunță un șoc fiscal puternic și dureros pentru ieșirea din criză

Președintele Argentinei, Javier Milei, anunță un șoc fiscal puternic și dureros pentru ieșirea din criză

de Redacția Jurnalul    |    10 Dec 2023   •   21:32
Președintele Argentinei, Javier Milei, anunță un șoc fiscal puternic și dureros pentru ieșirea din criză
Sursa foto: Hepta

Economistul argentinian libertarian Javier Milei și-a preluat duminică mandatul, avertizând, în discursul său inaugural, că nu are altă alternativă decât un șoc fiscal puternic și dureros pentru a rezolva cea mai gravă criză economică din ultimele decenii, cu o inflație care se îndreaptă spre 200%.

„Nu există nicio alternativă la o ajustare șoc”, a declarat Javier Milei pe treptele Congresului după ce a preluat ștafeta și eșarfa prezidențială, în aplauzele mulțimii de susținători, în ciuda faptului că Milei a spus că economia se va înrăutăți pe termen scurt. „Nu există bani”.

Milei, în vârstă de 53 de ani, un fost expert de televiziune care a devenit celebru cu tirade pline de înjurături împotriva rivalilor, a Chinei și a papei, preia funcția de la liderul peronist Alberto Fernandez, al cărui guvern a fost afectat de eșecuri în a ține în frâu creșterea prețurilor, scrie Reuters.

„Guvernul demisionar ne-a lăsat pe drumul spre hiperinflație”, a declarat Milei. „Vom face tot ce putem pentru a evita o astfel de catastrofă”.

Deși discursul a fost lipsit de detalii, el a spus că măsurile cheie vor include o ajustare fiscală echivalentă cu 5% din PIB-ul țării prin reduceri care, a spus el, vor cădea asupra „statului și nu asupra sectorului privat”.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: javier milei argentina criza