x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Arheologii italieni cred că au găsit scheletul "Mona Lisei"

Arheologii italieni cred că au găsit scheletul "Mona Lisei"

25 Iul 2012   •   16:13
Arheologii italieni cred că au găsit scheletul "Mona Lisei"

Arheologii italieni au dezgropat un schelet in stare foarte buna de conservare, in Firenze, despre care cred ca ar putea apartine Lisei Gherardini, femeia considerata drept muza care a inspirat tabloul "Mona Lisa" al lui Leonardo da Vinci.

Echipa de arheologi condusa de Silvano Vinceti efectueaza sapaturi in manastirea in care se stie ca Lisa Gherardini si-a trait ultima parte din viata si a murit.

"Am ajuns la partea cea mai interesanta a cercetarii. Suntem foarte aproape de a raspunde la intrebarea cheie - vom gasi sau nu ramasitele Lisei Gherardini?", a declarat Silvano Vincenti.

"Azi am deschis un nou mormant, cu un schelet complet inauntru, ceea ce este un pas foarte important", a adaugat acesta.

Arheologii au inceput sapaturile in podeaua de ciment a manastirii anul trecut, dupa ce au fost descoperite documente ce arata ca Lisa Gherardini, sotia unui bogat negustor de matase - Francesco del Giocondo, s-a retras la aceasta manastire dupa moartea sotului ei. Dupa moartea Lisei, aceasta a fost ingropata aici.

Se crede ca Del Giocondo l-a tocmit pe Leonardo Da Vinci sa faca portretul sotiei sale, tabloul cunoscut sub denumirile de "Gioconda" sau "Mona Lisa" fiind expus acum la Luvru. Tabloul a fost pictat candva intre anii 1503 - 1506.

Scheletul descoperit de arheologi are craniul intact. Fusese ingropat chiar langa altar si, din primele cercetari, mormantul dateaza din secolul 16.

In cazul in care se va dovedi ca scheletul nu apartine Lisei, alte sapaturi sunt programate in septembrie. Intre timp, oasele vor fi supuse unui test cu Carbon-14, pentru a se stabili vechimea lor, urmand ca apoi sa fie efectuat un test ADN, folosind-se drept comparatie ramasitele rudelor Lisei, care au fost deja testate.

"Testul cu Carbon-14 ne va permite sa vedem daca ramasitele sunt de la jumatatea secolului 16. Apoi vom efectua teste sa vedem la ce varsta a murit persoana respectiva. Stim ca Lisa Gherardini a murit la 62 sau 63 de ani" a declarat Vinceti.
"Urmeaza apoi marele test, testul ADN. Avem ramasitele copiilor ei, deci, daca se gasesc corespondente intre probe, vom sti ca am gasit scheletul celei care a pozat pentru Mona Lisa", a spus acesta.

Daca identitatea Lisei va fi confirmata, va urma un proces de reconstructie faciala pentru a se stabili daca intr-adevar Lisa Gherardini este modelul pictat de Da Vinci.

×