x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ARHIVELE COMUNISTE - Milan Kundera, denunţător

ARHIVELE COMUNISTE - Milan Kundera, denunţător

de Mihaela Matachita    |    14 Oct 2008   •   00:00
ARHIVELE COMUNISTE - Milan Kundera, denunţător


Cunoscutul scriitor de origine cehă Milan Kundera a denunţat un tânăr la poliţia politică a Cehoslovaciei comuniste în anii ’50, fapta ducând la condamnarea tânărului la 22 de ani de închisoare.



Cunoscutul scriitor de origine cehă Milan Kundera a denunţat un tânăr la poliţia politică a Cehoslovaciei comuniste în anii ’50, fapta ducând la condamnarea tânărului la 22 de ani de închisoare.
Autorul bestseller-ului "Insuportabila uşurătate a fiinţei", Milan Kundera (foto) a făcut un denunţ la poliţia secretă comunistă pe când avea 21 de ani. Dezvăluirea a fost publicată ieri în revista cehă Respekt, preluată de AFP. Autorul articolului, Adam Hradilek, care lucrează la Institutul de studiere a regimurilor totalitare, unde se ocupă de arhivele comuniste, a dat din întâmplare de numele romancierului.


Proba de la dosar

În arhivele Ministerului de Interne, Hradilek a descoperit un raport al poliţiei, 624/1950, în care se arăta: "Astăzi, în jurul orei 16:00, un student, Milan Kundera, născut la 1 aprilie 1929 la Brno (…) s-a prezentat la acest departament pentru a raporta
(că o studentă urmează să se întâlnească în cursul serii cu un anume Miroslav Dvoracek)… Acesta din urmă se pare că a dezertat de la serviciul militar şi a plecat, primăvara trecută, în Germania, unde a intrat ilegal". Kundera auzise despre respectiva întâlnire de la interpuşi, necunoscându-l pe Dvoracek. Arestat la locul întâlnirii după acest denunţ, Dvoracek a fost condamnat la 22 de ani de închisoare, după ce iniţial se ceruse condamnarea la moarte pentru el. Apoi a fost trimis la muncă forţată la minele de uraniu şi eliberat după 14 ani, în 1963. Potrivit Respekt, Kundera tocmai făcuse primii paşi spre notorietate cu romanul "Ridicole iubiri".


Spion şi victime

Dvoracek, pilot, părăsise Cehoslovacia în 1948, după venirea comuniştilor la putere. În lagărul de refugiaţi de la München fusese racolat de un serviciu de informaţii cehoslovac finanţat de americani şi trimis înapoi în ţară pentru a fi curier. După ce a fost eliberat a plecat din ţara natală, stabilindu-se în Suedia. Astăzi, în vârstă de 80 de ani, este extrem de slăbit după o criză de inimă.
Studenta cu care urma să se întâlnească Dvoracek a trăit cu sentimentul vinovăţiei din ziua arestării acestuia până când Hradilek a descoperit numele lui Kundera în timp ce răsfoia arhivele legate de respectiva întâlnire.
Kundera a fost iniţial un comunist convins, dar în anii ’60 a intrat în rândurile reformatorilor. După ce Primăvara de la Praga a fost zdrobită de tancurile sovietice în august 1968, opera sa a fost interzisă. A emigrat în Franţa în 1975, unde şi-a construit o reputaţie literară internaţională. Este cetăţean francez din 1981 şi îşi vizitează incognito din când în când ţara natală, unde suscită oarecare iritare, mai ales pentru că nu mai scrie în cehă, ci în franceză. Romancierul, care refuză de ani orice întrevedere cu presa, a refuzatşi de această dată să răspundă întrebărilor din partea revistei Respekt.


Când trecutul te urmăreşte

Milan Kundera nu este singurul artist european pe care îl urmăreşte trecutul. AFP aminteşte cazul scriitorului german Günter Grass, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1999. Cunoscut pentru vederile sale de stânga, Günter Grass a produs surpriză în vara lui 2006, când a mărturisit în autobiografia "Decojind ceapa" că s-a înrolat voluntar în Waffen SS în timpul celui de-al doilea război mondial, pe când avea 17 ani.


Opera

Milan Kundera a scris deopotrivă în limbile cehă şi franceză. Printre cele mai cunoscute titluri ale sale se află:  "Gluma", "Ridicole iubiri",  "Viaţa e în altă parte", "Insuportabila uşurătate a fiinţei", "Valsul de adio", "Cartea râsului şi a uitării", "Lentoarea", "Identitatea", "Ignoranţa", "Nemurirea".

×
Subiecte în articol: externe milan kundera milan kundera