x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Arhivele lagărului de la Auschwitz

Arhivele lagărului de la Auschwitz

de Sînziana Stancu    |    11 Noi 2008   •   00:00

Planurile originale ale extinderii lagărului de la Auschwitz au fost descoperite într-un apartament din Berlin.



Documentul conţine 28 de pagini îngălbenite şi datează din23 octombrie 1941, scrie Bild. Publicaţia germană mai dezvăluie că planul conţinea şi o “instalaţie de despăduchiere”, precum şi o încăpere cu dimensiunile de 11,60x11,20 de metri, denumită “cameră de gazare”. Şeful departamentului Arhivelor Federale din Berlin, Hans Dieter Kreikamp, a estimat că aceste planuri “sunt dovada evidentă a unui proiect de genocid împotriva evreilor din Europa”. Bild mai precizează că planurile au fost găsite într-un apartament din Berlin, ce urma să fie dezafectat, dar nu a dat alte detalii.

PROIECT INDUSTRIAL
Istoricii germani sunt de părere că planul este o dovadă clară că naziştii au pus la punct un adevărat “proiect industrial” de exterminare a evreilor. “Aceste documente demonstrează că toţi cei care au participat la proiectarea şi construirea lagărului de concentrare ştiau că oamenii urmau să fie gazaţi printr-o procedeu industrial”, mai scrie Bild, care a publicat şi trei extrase din plan.
La Auschwitz au fost exterminaţi aproximativ 1,1 milioane de evrei. Lagărul a fost construit în 1940, într-o fostă cazarmă a armatei poloneze, în apropiere de Cracovia, iar primele victime au fost executate în luna septembrie, în 1941. În octombrie, în acelaşi an, a fost construită o extensie a lagărului, numită Auschwitz II sau Birkenau, iar în 1942 au fost adăugate patru camere de gazare. În ianuarie 1942, liderii naziştii hotărau exterminarea totală a 11 milioane de evrei care trăiau în Europa.

×
Subiecte în articol: externe