x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Armament pentru Irak

Armament pentru Irak

de Sînziana Stancu    |    14 Apr 2008   •   00:00

Cotidianul New York Times a acuzat Belgradul că ar fi încheiat în secret cu conducerea de la Bagdad un contract de livrare de armament, fără înştiinţarea comandamentului american din Irak.

Cotidianul New York Times a acuzat Belgradul că ar fi încheiat în secret cu conducerea de la Bagdad un contract de livrare de armament, fără înştiinţarea comandamentului american din Irak.

 

 

Directorul principalei companii sîrbe de export de arme – “Jugoimport-SDPR” – Stevan Nikcevici a negat că Belgradul ar fi negociat în secret cu Bagdadul un astfel de contract. “Toţi oficialii irakieni au fost informaţi despre contractele încheiate cu noi, iar aceste contracte au fost confirmate în mai multe rînduri de toate organismele irakiene”, a declarat Nikcevici. Cotidianul New York Times susţine însă că acordul, care a fost încheiat în luna septembrie 2007, între Belgrad şi Bagdad, a fost făcut în secret, pentru a evita, în acest fel, clauzele anticorupţie ce ar fi fost obligatorii în cazul încheierii contractului prin intermediul americanilor.

 

 

CONTRADICŢII. Cotidianul american mai scrie că documentul a fost negociat doar de o delegaţie de 22 de oficialităţi irakiene de rang înalt, şi nu obţinut prin licitaţie publică, aşa cum ar fi fost legal. Iniţial, irakienii voiau să cumpere armament de la sîrbi în valoare de aproximativ 800 de milioane de dolari. Dar, după ce americanii au aflat de existenţa contractului, au fost nevoiţi să reducă valoarea acestuia la 236 de milioane de dolari. Obiectul îl constituie achiziţia de avioane, elicoptere, transportoare blindate, sisteme de mortiere, mitraliere, uniforme, echipamente antiglonţ şi alte tipuri de echipamente. Comandanţii militari americani le-au mai reproşat sîrbilor că le-au livrat irakienilor echipamente de slabă calitate şi inferioare inadecvate misiunilor irakienilor. Ministrul irakian al Apărării, Abdul Qadir, a justificat, însă, încheierea acordului şi a asigurat că a respectat protocoalele de achiziţie. Contractul cu Serbia are ca obiect achiziţia unui mare număr de elicoptere, avioane, transportoare blindate, sisteme de mortiere, mitraliere, echipamente antiglonţ, uniforme militare şi alte echipamente.
În urma modificărilor, Irakul a suspendat achiziţiile de transportoare blindate şi o parte din aparatele de zbor, pentru a ajunge la valoarea de 236 de milioane de dolari.

×
Subiecte în articol: externe