x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Armata americană îşi va creşte stocul de armament depozitat din Israel

Armata americană îşi va creşte stocul de armament depozitat din Israel

12 Ian 2010   •   00:00

Armata americană prevede să-şi sporească stocul de armament depozitat pe teritoriul israelian, aşa cum autorizează un acord finalizat în decembrie cu Israelul, a declarat, luni, un purtător de cuvânt al Pentagonului, Shawn Turner, citat de AFP.

Potrivit acestui acord, Statele Unite pot dubla valoarea acestui stoc, de 400 de milioane de dolari în prezent, la 800 de milioane de dolari, confirmând astfel informaţii dezvăluite luni de revista specializată Defense News. Dublarea valorii stocurilor de urgenţă ale Pentagonului pe teritoriul israelian a fost autorizată de Congresul american în 2007, a amintit Turner.

Armata israeliană poate de asemenea să aibă acces la acest material (armament, vehicule blindate, piese de artilerie, muniţii, etc.) în caz de urgenţă, dar doar cu autorizarea prealabilă a Statelor Unite, a precizat un oficial american din domeniul Apărării, care a solicitat anonimatul.

Acest acord nu are "nimic de-a face cu Iranul sau cu situaţia actuală, având în vedere că aprobarea Congresului datează din 2007", a subliniat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, într-o aluzie la tensiunile cu Teheranul pe tema programului său nuclear.

Armata americană menţine un stoc de armament în anumite ţări aliate, printre care Israelul, Coreea de Sud şi ţările din Golf, în caz de nevoie, în cadrul operaţiunilor sale.

×
Subiecte în articol: externe