x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Armata elveţiană se pregăteşte pentru un scenariu sinistru generat de criza economică

Armata elveţiană se pregăteşte pentru un scenariu sinistru generat de criza economică

15 Oct 2012   •   13:33
Armata elveţiană se pregăteşte pentru un scenariu sinistru generat de criza economică

Odata cu protestele anti-austeritate din Europa din care rezultă  tulburări civile tot mai dese in ultima perioada pe străzile din Atena și Madrid, țara europeană renumita pentru neutralitatea sa, Elvetia, ia măsuri de precauție neobișnuite, scrie cnbc.com

Elveția a demarat în luna septembrie exercițiul militar "Stabilo Due", ca răspuns la instabilitatea din Europa și pentru a testa viteza cu care armata sa poate reacţiona. Țara nu este membră a Uniunii şi nici nu face parte din cele 17 țări care împart moneda euro.

Ziarul elvetian “Der Sonntag” a scris recent că exercititiul militar s-a desfasurat pe baza unei  hărţi de risc creată în 2010 şi simulează modul în care armata rezolvă o dispută internă între facțiuni, precum și posibilitatea de a oferi găzduire refugiaților din Grecia, Spania, Italia, Franța și Portugalia.

Ministerul  elvețian al Apararii a declarat CNBC că nu exclude posibilitatea de a desfășura trupe pe teritoriul ţării în următorii ani. “Nu excludem faptul că urmarile crizei financiare pot duce la proteste și violență în Elveția. Armata trebuie să fie gata atunci când poliția are nevoie de ajutor", a declarat un purtător de cuvânt al ministerului, pentru CNBC.com.

2.000 de soldați au luat parte din exercițiul desfasurat în opt orașe din țară. Au fost folosite trupe de infanterie, Forțele Aeriene și tot personalul forțelor speciale, într-o misiune pe care armata elveţiană o pregătea de câţiva ani.

Potrivit ministrului elvetian, aflate sub presiunea crizei economice, unele țări europene şi-au ignorat armata, pentru că nu-şi mai puteau permite întreținerea sau modernizarea structurilor militare. Acest lucru s-ar putea să le fie fatal, avertizează reprezentanţii structurilor militare elveţiene, pentru ca oricand pot izbucni revolte în interiorul ţării sau se pot lovi de şantajul altor ţări mai puternice.

Numeroase proteste au avut loc în mai multe orașe europene, de cand criza financiară a lovit continentul european, în 2008. În septembrie, 70.000 de persoane au protestat la Atena, fata de masurile luate de parlamentul grec, manifestarile incheindu-se cu lupte violente de strada. Săptămâna trecută, peste 7.000 de polițisti și sute de agenți sub acoperire au fost mobilizati în capitala Greciei. Lunetiști, trupe de comando si de interventie au fost fost de asemenea prezente pentru a pastra ordinea, in cadrul vizitei cancelarului german Angela Merkel.

×