În căutare disperată de militari care să lupte în Irak și Afganistan, cu un deceniu în urmă, Garda Națională din California a ademenit mii de soldați cu bonusuri de peste 15.000 de dolari pentru ca aceștia să se reînroleze și să plece la război. Acum, Pentagonul le cere banii înapoi, scrie „Los Angeles Times”, care prezintă situația dramatică a unor oameni care nu mai pot returna sumele oferite de armata americană.
Aproape 10.000 de soldați activi și în rezervă din California au primit ordinul de a restitui sumele mari primite drept bonusuri de înrolare, fiind amenințați cu plata de dobânzi, popriri pe venituri și taxe de sechestru, în cazul în care refuză să ramburseze banii. Decizia a fost luată în urma unui audit care a dezvăluit plăți excedentare la scară largă, făcute de Grada Națională din California. Anchetatorii au stabilit că lipsa unei supervizări ferme a permis comiterea de fraude, precum și un management defectuos din partea ofițerilor Gărzii Naționale californiene, aflați sub o presiune imensă pentru a-și îndeplini obiectivele de înrolare trasate de Pentagon. Deși asemenea plăți în exces au fost făcute în toate statele din componența SUA, sumele acordate de Garda Națională din California au fost mult mai mari, scrie publicația americană. Militarii buni de plată sunt revoltați și susțin că armata nu-și respectă cuvântul dat în cazul unor înțelegeri încheiate cu zece ani în urmă și impune măsuri financiare draconice unor veterani a căror singură vină este aceea că au acceptat bonusurile oferite atunci când Pentagonul avea nevoie de soldați. „Mă simt trădată total”, a declarat pentru „Los Angeles Times” o femeie de 47 de ani, originară din California, care s-a aflat în serviciul militar timp de 26 de ani și a fost „ademenită” să lupte în Afganistan, în 2008. În momentul de față, ea trebuie să trimită lunar, la Pentagon, 650 de dolari, ceea ce reprezintă un sfert din venitul familiei sale. Femeia a fost obligată să restituie cei 20.500 de dolari pe care i-a luat drept bonus pentru o reînrolare de șase ani. „Își vor primi banii, dar eu îmi vreau înapoi acei ani”, a spus ea, referindu-se la suma despre care Garda Națională susține că i-a fost acordată incorect.
Garda Națională ia banii cu părere de rău
Chiar și oficialitățile Gărzii Naționale recunosc că recuperarea banilor de la veterani este o acțiune neplăcută. „Până la urmă, soldații au plătit prețul cel mai mare”, a admis general-maior Matthew Beevers, comandant adjunct al Gărzii Naționale din California. „Am fi mai mult decât fericiți să-i scutim pe acești oameni de datorii, însă pur și simplu nu putem! Am încălca legea”, a spus el. Cu 10 ani în urmă, în timpul celei mai lungi perioade de conflict militar din istoria SUA, Pentagonul a oferit cele mai generoase stimulente, în încercarea de a păstra militari cu experiență în rândurile sale. „Sistemul i-a plătit pe toți în avans, după care, timp de cinci ani, ne-am chinuit să ne dăm seama dacă erau eligibili”, a afirmat colonelul Michael S. Piazzoni, cel care a coordonat auditul Gărzii Naționale din California.
„Am semnat un contract pentru care, literalmente, mi-am riscat viața să-l duc la bun sfârșit. Vrem ca, în guvern, cineva să spună că această decizie este greșită și s-o oprească”. Robert Richmond, fost sergent în armata americană