x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Arme de pe frontul ucrainean, în mâinile teroriștilor europeni

Arme de pe frontul ucrainean, în mâinile teroriștilor europeni

de Şerban Mihăilă    |    12 Sep 2023   •   07:40
Arme de pe frontul ucrainean, în mâinile teroriștilor europeni

Violențele luptelor de pe teritoriul Ucrainei se extind încet, sub alte forme, pe întreg continentul european. Poliția din Irlanda de Nord a confiscat arme de la teroriștii din „Noua Armată Republicană Irlandeză” (NIRA), care ar fi pătruns în țară direct de pe frontul ucrainean. 

NIRA, una dintre cele mai active grupări teroriste paramilitare, ar fi achiziționat grenade militare rusești, care „ar fi putut fi furate de pe linia frontului din Ucraina”, au declarat surse din cadrul poliției pentru publicația „Belfast Telegraph”.

Formată în 2011, ca o excrescență a temutei „Armate Republicane Irlandeze” (IRA) inițiale, precum și a altor organizații paramilitare care acționează în Regatul Unit, NIRA atacă frecvent poliția nord-irlandeză și forțele de securitate britanice. 

Deși în prezent se înregistrează mult mai puține violențe decât în timpul perioadei fierbinți cunoscute sub numele de „The Troubles” („Perioada Tulburărilor”), tensiunile au crescut în ultima vreme în ritm alarmant în Irlanda de Nord, în special pe fondul eforturilor Uniunii Europene de a izola economic țara de restul Regatului Unit, în urma Brexitului.

Mai mult de 3.000 de oameni au murit şi zeci de mii au fost răniţi în „Perioada tulburărilor”. Deceniile de violenţe s-au încheiat în 1998, odată cu „Acordul de la Belfast”, din „Vinerea Mare”. Pentru republicanii înrăiţi, lupta pentru o Irlandă unită n-a luat însă sfârşit niciodată.

Grenade, pistoale mitralieră și explozibili

În ceea ce este considerată a fi o descoperire infimă în materie de arsenal provenit direct de pe câmpul de luptă din Ucraina, poliția nord-irlandeză a găsit grenade militare de tip nou, utilizate de armata rusă, pistoale, pistoale-mitralieră, dispozitive explozive și cartușe. 

Forțele de ordine se tem însă că acesta este doar vârful aisbergului, care are în spate un mecanism ce începe să prindă contur.

Surse din cadrul poliției, care au vorbit pentru „Belfast Telegraph”, susțin că armele provenite din războiul ucrainean apar din ce în ce mai des în posesia unor bande criminale și grupuri paramilitare care operează în Irlanda de Nord.

Se presupune că armele ar fi putut fi introduse ilegal în țară, după ce au fost furate de mercenarii străini care au năvălit în zona de conflict militar anul trecut, aproximativ 20.000 dintre aceștia alăturându-se armatei ucrainene la începutul războiului.

Nu este clar din ce tabără provin grenadele recuperate de Poliția Irlandei de Nord, având în vedere că și Ucraina a folosit armament din epoca sovietică sau a capturat, ulterior, arme rusești, în timpul luptelor.

Raiduri și violențe

Unitatea de investigare a terorismului din cadrul Serviciului de Poliție al Irlandei de Nord (PSNI) a efectuat săptămâna trecută raiduri asupra unor presupuse celule teroriste în orașul Derry și în localitatea Strabane, în urma cărora au fost descoperite două grenade militare, un pistol, peste 50 de cartușe și mai mult de un kilogram de explozibili din plastic.

Perchezițiile au fost urmate de o izbucnire a violențelor, ofițerii de poliție fiind atacați cu bombe cu benzină și alte rachete improvizate. În total, 16 ofițeri de poliție au fost răniți în incidente, suferind inclusiv arsuri și fracturi.

În weekend, în zona Rosemount, din Derry, poliția a recuperat, de asemenea, un pistol mitralieră și șase dispozitive explozive. Până în prezent, trei persoane, doi bărbați și o femeie, toți având legături cu NIRA, au fost arestate în temeiul legii privind terorismul.

„Semnificația acestei recuperări de armament nu poate fi subestimată”, a declarat adjunctul șefului poliției, Mark McEwan, la scurt timp după lansarea raidurilor.

„Aceste obiecte sunt la standarde militare și credem că intenția achiziționării lor era aceea de a declanșa atacuri, în încercarea de a ucide ofițeri de poliție”, a adăugat el. 

„Cu toate că investigația este în curs de desfășurare și, deși rămânem deschiși la orice pistă, principala linie de anchetă se concentrează asupra NIRA. Nu numai că intenția a fost aici de a ucide și de a mutila, dar există un dispreț total față de comunitatea în general. Armele erau depozitate într-o zonă rezidențială, în imediata apropiere a unei zone de joacă pentru copii, și orice atac care ar fi fost organizat ar fi avut loc în cadrul comunităților noastre”, a mai spus Mark McEwan.

Deocamdată, războiul lui Putin reînvie Armata Republicană Irlandeză și dă un impuls terorismului european. Foarte probabil, mecanismul de atragere a armelor de pe câmpul de luptă ucrainean este însă utilizat și de alte celule paramilitare de pretutindeni.

×
Subiecte în articol: arme front teroristi