x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cele trei arme care au schimbat soarta războiului din Ucraina

Cele trei arme care au schimbat soarta războiului din Ucraina

de Şerban Mihăilă    |    27 Feb 2023   •   07:00
Cele trei arme care au schimbat soarta războiului din Ucraina

Atunci când liderul de la Kremlin a ordonat armatei sale să atace Ucraina, în urmă cu un an, atât Moscova, cât și numeroși analiști militari de pretutindeni anticipau o victorie rapidă a invadatorilor. Previziunile inițiale în privința succesului Rusiei s-au dovedit însă eronate. Moralul mult mai ridicat al ucrainenilor, tacticile superioare de luptă ale acestora și, în mod decisiv, armele furnizate Kievului de către Occident au zădărnicit planurile lui Vladimir Putin, provocând trupelor sale un șir de eșecuri. 

Pe fondul avertismentelor insistente asupra unei iminente ofensive a rușilor în estul Ucrainei, ultimele săptămâni au adus dezbateri aprinse pe tema necesității livrării de tancuri occidentale și de sisteme americane de apărare antiaeriană Patriot, în ajutorul Kievului.

Există însă alte arme care au contribuit deja la schimbarea cursului războiului. Iată trei dintre cele mai importante, pe care ucrainenii le-au folosit cu un efect devastator contra rușilor. 

„Sfânta Javelin”, teroarea tancurilor rusești

Toată lumea se aștepta, încă din primele ore ale războiului, ca tancurile rusești să-și înceapă tăvălugul spre capitala ucraineană, intrând în Kiev în numai câteva zile.

La momentul respectiv, ucrainenii aveau nevoie de ceva care să poată opri acel atac devastator. Salvarea a venit sub forma temutelor Javelin, rachetele antitanc ghidate, ce pot fi lansate de pe umăr de o singură persoană. 

De altfel, o memă viralizată pe rețelele sociale a devenit, în scurt timp, imaginea rezistenței ucrainene în fața invadatorilor ruși: Maria Magdalena, simbol al mântuirii și speranței, ținând în mâini o armă antitanc Javelin, un simbol al distrugerii. Imaginea a căpătat rapid și un nume – „Sfânta Javelin”.

O explicație a cererii ridicate pentru această armă americană antitanc de ultimă generație constă în ușurința sa de utilizare. „Pentru a trage, artileristul plasează un cursor deasupra țintei selectate. Unitatea de lansare a comenzii Javelin trimite apoi către rachetă un semnal de focalizare pe obiectiv, înainte de lansare.”, explică producătorul militar Lockheed Martin, care a dezvoltat racheta împreună cu compania Raytheon.

Javelin este o armă de tip „trage și uită”. Altfel spus, imediat după ce operatorul său apasă butonul de declanșare, poate fugi să se adăpostească, în timp ce racheta își găsește drumul către țintă.

Acest lucru a fost deosebit de important în primele zile ale războiului, deoarece rușii aveau tendința de a acționa în coloane de blindate, atunci când încercau să pătrundă în zonele urbane. Un operator al sistemului Javelin putea trage dintr-o clădire sau din spatele unui copac și apoi dispărea, înainte ca rușii să poată riposta.

Javelin este, de asemenea, bun pentru a ținti punctul slab al tancurilor rusești - suprafețele lor orizontale -, deoarece cade pe țintă de sus, a dezvăluit Lockheed Martin.

Acest lucru a putut fi observat în imaginile de la începutul războiului, care prezentau tancuri rusești cu turelele aruncate în aer. De cele mai mult ori, sistemele Javelin provocau aceste distrugeri.

Impactul rachetelor Javelin a fost, într-adevăr, atât de mare, încât, la două luni și jumătate de la începerea războiului, președintele american, Joe Biden, a vizitat uzina din Alabama, acolo unde sunt fabricate, lăudându-i pe muncitori pentru ajutorul acordat apărării Ucrainei.

Concomitent, mai exista un alt avantaj al acestor rachete, deosebit de important la începutul războiului: erau acceptabile din punct de vedere politic.

„Costul lor scăzut și utilizarea lor defensivă le fac mai ușor de furnizat din punct de vedere politic pentru alte țări.”, remarca, recent, Michael Armstrong, profesor asociat la Universitatea Brock din Ontario, pe site-ul „Conversation”. În schimb, guvernele donatoare nu sunt de acord cu trimiterea de arme ofensive mai costisitoare, cum ar fi avioanele de război.

HIMARS lovește departe

Denumirea completă a armatei americane pentru acest sistem este „M142 High Mobility Artillery Rocket System”. Potrivit US Army, este vorba despre „un sistem de armament de atac de precizie pe roți, cu spectru complet, care și-a dovedit eficiența în luptă, pe orice vreme, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, letal și prompt.”.

HIMARS este un camion de cinci tone care transportă un container ce poate lansa șase rachete aproape simultan, trimițând focoasele lor explozive mult dincolo de liniile de front ale câmpului de luptă, iar apoi își schimbă rapid poziția pentru a evita un contraatac.

„Dacă Javelin a fost arma emblematică a primelor faze ale războiului, HIMARS este arma emblematică a fazelor ulterioare.”, scria, în ianuarie, Mark Cancian, consilier principal pentru Programul de Securitate Internațională la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

HIMARS lansează muniții numite „Guided Multiple Launch Rocket System” (GMLRS), care au o rază de acțiune de 70 până la 80 de kilometri. Sistemele de ghidare prin GPS ale rachetelor le fac extrem de eficiente, având o precizie de aproximativ 10 metri față de ținta dorită.

În iulie, anul trecut, reporterul rus Roman Sapenkov dezvăluia că a fost martor la o lovitură HIMARS asupra unei baze rusești de la aeroportul din Herson, pe un teritoriu pe care forțele Moscovei îl ocupaseră la acel moment. „Am fost frapat de faptul că întregul pachet, cinci sau șase rachete, a aterizat practic pe un bănuț!”, a scris el.

HIMARS a avut două efecte-cheie. Loviturile sale i-au forțat pe ruși să își mute depozitele de muniții mai în spate, reducând astfel puterea de foc disponibilă a artileriei lor în apropierea liniilor de front și făcând mai dificil sprijinul logistic.

De asemenea, folosirea rachetelor cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte precum podurile a perturbat serios eforturile de aprovizionare ale rușilor.

Sistemul HIMARS este fabricat și brevetat în Statele Unite de către Lockheed Martin.

Bayraktar - drona TikTok, ieftină și letală

Drona de concepție turcească a devenit unul dintre cele mai cunoscute aparate aeriene fără pilot din lume, datorită utilizării sale în războiul din Ucraina.

Este relativ ieftină, fabricată cu piese din comerț, are o eficiență letală și își înregistrează loviturile pe video. De altfel, aceste videoclipuri au arătat cum Bayraktar TB2 distruge blindate, artilerie și linii de aprovizionare rusești, prin intermediul rachetelor, rachetelor ghidate cu laser și a bombelor inteligente pe care le transportă.

„Videoclipurile virale cu TB2 sunt un exemplu perfect de război modern în era TikTok.”, remarcă Aaron Stein, cercetător principal la Foreign Policy Research Institute, pe site-ul Atlantic Council. Bayraktar TB2 nu era „o armă magică”, dar era „suficient de bună”, a mai scris el.

El a citat ca puncte slabe lipsa de viteză și vulnerabilitatea la apărarea aeriană. Statisticile de pe câmpul de luptă par să confirme acest lucru. Șaptesprezece din cele 40-50 de TB2 pe care Ucraina le-a primit au fost distruse în luptă, potrivit site-ului de informații cu sursă deschisă Oryx.

Stein susține însă că numărul de pierderi este compensat de costul redus al dronei, ceea ce înseamnă că acestea pot fi înlocuite relativ ușor. Mai mult, utilizarea dronelor a salvat potențial viețile piloților ucraineni care, altfel, ar fi trebuit să efectueze misiunile.

Rapoarte recente din Ucraina indică faptul că TB2 ar putea juca un rol mai puțin important, deoarece forțele rusești și-au dat seama cum să o neutralizeze, însă susținătorii săi amintesc că a dat rezultate atunci când poziția Ucrainei era extrem de precară. 

De asemenea, videoclipurile sale cu victimele rusești au oferit ucrainenilor un mare stimulent moral.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: arme ucraina