x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Zelenski îndeamnă țările din Balcani la o cooperare privind producția de armament

Zelenski îndeamnă țările din Balcani la o cooperare privind producția de armament

28 Feb 2024   •   23:45
Zelenski îndeamnă țările din Balcani la o cooperare privind producția de armament
Sursa foto: Hepta

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski încearcă să obțină sprijinul Balcanilor pentru viziunea sa privind pacea în Ucraina și a promovat ideea unei producții comune de arme. El și-a susținut demersul la summitul de două zile al țărilor din sud-estul Europei care se desfășoară în Albania.

Summitul din capitala albaneză, Tirana, are loc în contextul în care Kievul încearcă îmbunătățirea capacităților sale defensive pentru a respinge forțele rusești, într-un moment în care viitorul sprijin al SUA, la doi ani de la invazia Rusiei, este neclar, notează Reuters.

"Suntem interesați de o producție comună (de arme - n.r.) cu dumneavoastră și cu toți partenerii noștri", a declarat miercuri Zelenski în discursul său în fața delegațiilor din Albania, Bulgaria, Serbia, Macedonia de Nord, Kosovo, Bosnia, Muntenegru, Croația, Moldova și România.

"Există aproximativ 500 de companii de apărare care operează în Ucraina, fiecare dintre ele adaugă forță, dar nu este suficient pentru a câștiga împotriva lui Putin. Vedem problemele legate de aprovizionarea cu muniție, ceea ce afectează situația de pe câmpul de luptă", a spus Zelenski.

Liderul de la Kiev a propus organizarea unui forum de apărare ucraineano-balcanic la Kiev sau într-o capitală balcanică pentru a încuraja cooperarea în domeniul armamentului.

Pe de altă parte, o declarație comună semnată de țările participante la reuniune arată că liderii acestora sunt de acord să ia parte la un summit de pace condus de ucraineni în Elveția în această primăvară pentru a discuta viziunea lui Zelenski asupra păcii.

Inițiativa de pace a lui Zelenski, care prevede o retragere militară rusă de pe întreg teritoriul ucrainean, nu a implicat Rusia în discuții până acum, fiind considerată de Moscova ca fiind un eșec.

 

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: Zelenski summit