Neurologii de top din Marea Britanie au cerut un raspuns ferm din partea Guvernului, temera lor fiind ca se pregatesc arme chimice, interzise in razboaie, pentru a fi utilizate de fortele de ordine, in timpul protestelor domestice, informeaza The Guardian.
Neurologii spun ca au fost abordati de Royal Society, academia de stiinte din Marea Britanie, si li s-a cerut sa studieze daca ultimele descoperiri din domeniu ar putea fi utilizate in scopuri militare. In particular, li s-ar fi cerut sa analizeze efectele unor "substante chimice cu efect incapacitant".
Oamenii de stiinta se tem ca Guvernul britanic ar putea exploata o scapare din Conventia privind Interzicerea Armelor Chimice, din 1993.
Aceasta stipuleaza ca substantele chimice cu efect nociv nu pot fi folosite in razboi, insa exista exceptii cand vine vorba de aplanarea conflictelor domestice, cum ar fi gazele lacrimogene folosite de fortele de ordine in timpul protestelor de strada.
De obicei, in Marea Britanie sunt folosite doar gaze lacrimogene, care afecteaza ochii si caile respiratorii, insa neurologii in cauza spun ca Royal Society ar planui dezvoltarea unor substante mai puternice, similare cu cele folosite de trupele rusesti in situatiile in care exista luari de ostatici.
In 2002, trupele rusesti au folosit un agent chimic necunoscut pentru a patrunde in teatrul Dubrovka, din Moscova, unde un grup de teroristi ceceni tineau ostatici peste 900 de persoane.
125 dintre ostatici, alaturi de 40 de teroristi au decedat, atunci, in timpul operatiunii, majoritatea din cauza asfixierii.
"Guvernul Marii Britanii trebuie sa isi arate clar pozitia in ceea ce priveste noile interpretari ale Royal Society privind Conventia Interzicerii Armelor Chimice", se arata intr-un comunicat al neurologilor.
Potrivit biochimistului Rod Flower, unul dintre oamenii de stiinta, ultimele descoperiri despre natura creierului uman permit numeroase metode de incapacitare a oamenilor cu ajutorul substantelor chimice.