Fortele americane din Irak ii au in permanenta in colimator pe jurnalistii straini si irakieni, scrie presa de peste Ocean. Un fost director de stiri de la CNN sustine ca trupele SUA din Irak "ucid deliberat jurnalisti" pentru a le inchide gura.
|
TINTA. Ziaristii
de la
Al-Jazeera au fost vizati de fortele americane, ei fiind invinuiti, deschis
sau nu, de colaborare cu rebelii
|
Eason Jordan, care timp de 23 de ani a lucrat pentru CNN, declara la inceputul lui februarie, la Summit-ul Forumului Economic Mondial din Elvetia, ca unii dintre cei 63 de jurnalisti care si-au pierdut viata in ultimii doi ani in Irak au fost ucisi de Armata americana. Informatia nu este insa sustinuta de Organizatia Reporteri fara Frontiere, potrivit careia in Irak si-au pierdut viata pana in prezent doar 42 de jurnalisti.
Jordan, fost director de stiri la CNN, a demisionat in februarie 2005. El a declarat atunci ca detine informatii despre amenintari, din partea Armatei SUA, la adresa jurnalistilor din Irak, potrivit
site-ului Newspaper Guild. Ulterior, jurnalistul in varsta de 44 de ani a revenit asupra motivatiei, sustinand ca in spatele demisiei sale se afla ratiuni politice de alta natura.
INEPTII. Declaratiile lui Jordan sunt considerate de o parte a presei americane niste ineptii. Mai multi directori de la CNN au declarat pentru ziarul Washington Times ca autoritatea lui Jordan slabise puternic la inceputul lui 2005, din cauza divortului prin care trecea, iar gandirea sa era influentata de problemele din viata privata. Din acest motiv, declaratia sa de la Summit-ul din Elvetia a fost modificata, treptat, in mai multe randuri, sustine un director de la CNN. Personaj extrem de controversat, Jordan a dat lovitura in aprilie 2003, cand a facut public, in cotidianul New York Times, ca CNN detine informatii despre planul lui Saddam de a-si ucide, in 1995, doi dintre cumnati si de a-l asasina pe Regele Hussein al Iordaniei. Jordan marturisea
atunci ca principala sa sursa era chiar Uday, unul dintre fiii lui Saddam.
SUSTINERE. Informatiile lui Jordan, potrivit carora Armata SUA ucide deliberat jurnalisti in Irak, sunt sustinute de Linda Foley, presedintele unei uniuni a jurnalistilor, Newspaper Guild, din Statele Unite, Canada si Puerto Rico, care reuneste peste 34.000 de membri. Intr-un articol publicat pe website-ul WorldNetDaily, ea explica faptul ca amenintarile nu vin numai din partea insurgentilor, ci si din indiferenta cu care autoritatile militare americane ii trateaza pe jurnalisti.
"Jurnalistii nu sunt agresati doar verbal si politic, ci si fizic. Ma ingrijoreaza faptul ca Armata SUA din Irak adopta un aer de cavaler in fata deceselor jurnalistilor. Nu este vorba numai de jurnalisti americani. Armata ia in vizor si ucide jurnalisti din alte tari, mai ales din lumea araba. Ea arunca in aer studiourile de televiziune ale canalelor arabe", sustine Foley pe site-ul Newspaper Guild.
UCISI IN HOTEL. Newspaper Guild aminteste de cazul cameramanilor Jose Couso, din Spania, si Taras Protsiuk, din Ucraina, ucisi la 8 aprilie 2003, la Hotelul Palestina din Bagdad, dupa ce un tanc american a deschis focul in directia lor. Nimeni nu a aflat in ce imprejurari au murit cameramanii de la Televiziunea Tele 5 si, respectiv, Agentia Reuters, sustine Foley, pentru ca nu a fost efectuata o ancheta independenta in acest sens. Raspunsul Pentagonului a fost prompt: "Presa a fost avertizata in repetate randuri ca frontul este un loc periculos, mai ales pentru jurnalisti". Newspaper Guild intreaba cum s-a deschis focul asupra unui hotel in care se stia ca se aflau cateva sute de jurnalisti si aminteste ca exista mai multe cazuri de abuz si violenta impotriva presei.
Se aminteste, intre altele, despre atacul cu bomba din aprilie 2003, lansat de fortele SUA asupra sediului din Bagdad al Televiziunii Al-Jazeera, soldat cu moartea reporterului Tareq Ayyoub. Concomitent, trupele SUA au deschis focul si asupra sediului Televiziunii Abu Dhabi TV din Bagdad.