x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Asasinul norvegian Breivik nu vrea să fie declarat nebun: Să trimiţi un activist politic într-un azil este mai sadic decât să-l omori!

Asasinul norvegian Breivik nu vrea să fie declarat nebun: Să trimiţi un activist politic într-un azil este mai sadic decât să-l omori!

04 Apr 2012   •   12:26
Asasinul norvegian Breivik nu vrea să fie declarat nebun: Să trimiţi un activist politic într-un azil este mai sadic decât să-l omori!

Autorul masacrului din Norvegia, Anders Behring Breivik, care va fi judecat incepand cu 16 aprilie pentru uciderea a 77 de persoane in vara trecuta, a marturisit, intr-o scrisoare, ca eventuala sa internare intr-o institutie psihiatrica ar fi "mai rea decat moartea".

"Sa trimiti un activist politic intr-un azil este mai sadic si mai crud decat sa il omori! Este o soarta mai rea decat moartea. Trebuie sa recunosc in mod cinstit ca este cel mai rau lucru care mi s-ar putea intampla", a afirmat Behring Breivik intr-o scrisoare de 38 de pagini, scrie The Telegraph.

Scrisoarea are scopul de a discredita raportul psihiatric al expertilor, care au concluzionat ca Breivik sufera de "schizofrenie paranoida".

Daca judecatorii din Oslo vor ajunge la aceeasi concluzie la incheierea procesului care se va deschide la 16 aprilie, Behring Breivik va fi, cel mai probabil, condamnat la tratament psihiatric intr-o institutie in care va fi internat, posibil, pe viata si nu la o pedeapsa cu inchisoarea.

In fata revoltei provocate de primul raport, tribunalul din Oslo a ordonat o noua evaluare a lui Breivik de catre alti doi experti, ale caror concluzii sunt asteptate la 10 aprilie, cu mai putin de o saptamana inaintea deschiderii procesului.

La 22 iulie 2011, deghizat in politist, Behring Breivik a tras timp de o ora asupra unor tineri laburisti reuniti pe insula Utoeya, in apropiere de Oslo, dupa ce a detonat o bomba langa sediul Guvernului norvegin.

Cele doua atacuri s-au soldat in total cu 77 de morti, in principal adolescenti.

×