x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Aspiraţia către democraţie a lumii arabe, un coşmar pentru Al-Qaida

Aspiraţia către democraţie a lumii arabe, un coşmar pentru Al-Qaida

de Marina Constantinoiu    |    06 Feb 2011   •   16:49

Revoltele populare paşnice din lumea arabă, succesul lor în Tunisia şi eventualele victorii în alte ţări sunt deja o înfrângere şi ar putea reprezenta o catastrofă pentru organizaţia teroristă Al-Qaida şi mişcările de promovare a jihadului, afirmă specialiştii, citaţi de AFP.

Aceste evenimente contrazic de fapt principiile lor, potrivit cărora numai violenţa, jihadul şi lupta armată pot îndepărta regimurile nemiloase, susţinute de Occident şi de opresorii popoarelor lor.

Ceea ce se întâmplă în Egipt "dezminte orice teorie a recurgerii la violenţă", asigură, Maha Azzam, specialist din cadrul programului "Orientul Mijlociu” al centrului de reflecţie londonez Chatham House. Azzam a venit special la Cairo pentru a observa situatia, printre manifestanţii din Piaţa Tahrir. "Toate grupările din Egipt, inclusiv Fraţii Musulmani, cer o tranziţie democratică a puterii. Ei condamnă cu toţii violenţa politică. Dacă reuşesc şi dacă tranziţia va fi paşnică, dacă acest lucru va conduce la un sistem politic care să includă pe toală lumea, atunci aceasta se va face în detrimentul grupărilor radicale", afirmă ea.

Al-Qaida, al cărei cofondator alături de Osama ben Laden este egipteanul Ayman Al-Zawahiri, a condamnat de multă vreme participarea la alegeri şi orice formă de viaţă politică.

Fraţii Musulmani, sub eticheta de "independenţi" care nu a înşelat însă pe nimeni, au prezentat doi candidaţi la alegerile legislative din noiembrie din Egipt şi au condamnat asasinatele, atentatele şi violenţa oarbă.

Potrivit lui Dominique Thomas, specialist în islamismul radical la Şcoala de înalte studii şi ştiinţe sociale (EHHESS), "grupările jihadiste sunt la răscruce de drumuri: dacă evenimentele se transformă într-un bulgăre de zăpadă, suscită vocaţii democratice în regiune şi popoarele reuşesc să înlăture dictaturile numai cu presiunea străzii, aceasta va fi o respingere dură a teoriilor lor". "Dacă popoarele reuşesc să răstoarne regimurile, Al-Qaida şi grupările jihadiste vor avea dificultăţi în a reveni şi a-şi adapta discursul", a adăugat el. "De altfel, în faţa efervescenţei actuale, trebuie remarcat că reprezentanţii organizaţiei sunt straniu de tăcuţi. Sunt fără îndoială în încurcătură. Va trebui ca ben Laden sau, mai bine, egipteanul Al-Zawahiri să se exprime rapid, altfel discursul lor îşi va pierde orice substanţă", conchide acesta.

Această tăcere este remarcată şi de Jean-Pierre Filiu, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Columbia: "Al-Qaida a fost complet surprinsă de contestarea populară din lumea arabă". "Ea păstrează tăcerea în legătură cu acest subiect, deoarece este incapabilă să disemineze cel mai mic comentariu despre ceea ce se întâmplă, atât timp cât această nouă stare de fapt o depăşeşte", afirmă el.

Trebuie remarcat că "manifestanţii nu îşi asumă riscuri fizice incontestabile pentru a cere un <> sau înfiinţarea unui <>, ci pentru a cere democraţie, alegeri şi transparenţă a puterii, toate aceste concepte fiind absente din viziunea Al-Qaida", adaugă Filiu.

Pericolul unei îndepărtări de popoarele din regiune şi de o marginalizare a fost resimţit de un predicator radical, Abu Mundhir al-Shanqiti, care scria la 31 ianuarie pe un forum de promovare a jihadului: "Va fi o eroare periculoasă pentru susţinătorii jihadului să se îndepărteze de popoare".

"Trebuie să le iertăm, să ne apropiem de ele şi să le rugăm să ne asculte, întrucât separarea mişcării jihadiste de mişcarea musulmană populară ar însemna sfârşitul nostru", scrie el, într-un mesaj tradus de institutul american de supraveghere a site-urilor islamiste, SITE.

În schimb, subliniază cei trei experţi, un eşec al mişcării democratice, o represiune oarbă sau lovituri de stat militare ar fi o mană cerească şi o validare a teoriilor lor pentru susţinătorii islamismului radical.

×