x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Astăzi începe Carnavalul de la Rio. Cui îi este dedicată ediția din acest an

Astăzi începe Carnavalul de la Rio. Cui îi este dedicată ediția din acest an

01 Mar 2019   •   11:33
Astăzi începe Carnavalul de la Rio. Cui îi este dedicată ediția din acest an

Oraşul brazilian Rio de Janeiro se pregăteşte să găzduiască începând de vineri o ediţie "contestatară" a celebrului său carnaval, dedicată femeilor, persoanelor de culoare şi amerindienilor, în contextul dominaţiei exercitate pe scena politică de opţiunile ultra-conservatoare, care i-au permis lui Jair Bolsonaro să devină preşedintele Braziliei, informează AFP.
Sub o veritabilă ploaie de strasuri şi paiete, 14 şcoli de samba vor defila cu mult fast pe Sambadromul din Rio, afişând mesaje care contrazic discursul rasist, machist şi homofob al noului şef al statului brazilian.
Omagii pentru Marielle Franco
Mangueira, una dintre cele mai populare şcoli de samba, a ales să promoveze în acest an faţa ascunsă a istoriei braziliene, reprezentând pe carele ei alegorice eroi "populari" care sunt adeseori absenţi din manualele şcolare. 
"Istoria tradiţională şi-a ales eroii, şi-a construit monumente, însă persoanele amerindiene, cele de culoare şi cele sărace nu au fost transformate în statui", a declarat directorul artistic al acestei şcoli, Leandro Vieira.
Mangueira promovează astfel numele unor eroi puţin cunoscuţi, precum Dandara, o războinică de culoare şi soţia lui Zumbi dos Palmares, liderul emblematic al revoltei sclavilor brazilieni din secolul al XVII-lea. 
Versurile cântecului ce va fi difuzat în buclă luni seară, 4 martie, în cadrul defilării acestei şcoli consideră colonizarea Braziliei de către Portugalia începând din anul 1500 "mai degrabă o invazie decât o descoperire".
"Vom arăta curajul persoanelor de culoare, evocând personaje foarte importante, mai ales femei de culoare, dar şi amerindieni, pentru a arăta cine sunt adevăraţii creatori ai istoriei Braziliei", a explicat pentru AFP Evelyn Bastos, care va defila în calitate de Regină a Tobelor din şcoala Mangueira, în centrul unei trupe de percuţionişti.
Cântecul va aduce un omagiu şi lui Marielle Franco, o femeie de culoare şi consilier municipal în primăria oraşului Rio de Janeiro, născută într-o favelă şi devenită o apărătoare înverşunată a minorităţilor, asasinată în urmă cu aproape un an. Fosta ei parteneră de viaţă, Monica Benicio, va participa la defilarea acestei şcoli de samba. 
Jean-Paul Gaultier şi şcoala Portela
O altă şcoală tradiţională din programul Carnavalului de la Rio, Portela, va aduce un omagiu Clarei Nunes, cântăreaţă din anii 1970, care lăuda în muzica ei religiile afro-braziliene, în prezent criticate de anumiţi reprezentanţi ai bisericilor evanghelice. Aceştia din urmă îl susţin în mod deschis pe Jair Bolsonaro.
"În acest moment, mulţi oameni sunt victime ale discriminării din cauza culorii pielii, religiei şi orientării lor sexuale", a declarat Raphael Perucci, un purtător de cuvânt al acestei şcoli.
"De aceea este important să îi aducem un omagiu Clarei Nunes, care a întruchipat toleranţa religioasă, în aceste vremuri tensionate", a adăugat el.
Şcoala Portela, care va sărbători în luna aprilie 96 de ani de la înfiinţare, păstrează în cel mai mare secret costumele sale de la această ediţie, create de designerul francez Jean-Paul Gaultier.
Creatorul de modă, care nu va fi prezent la Rio pentru a asista la carnaval, a realizat costumele pentru cei 120 de membri ai şcolii de samba, care vor defila în noaptea de luni spre marţi.
Restricţii bugetare
În pofida fastului ce înconjoară celebrele defilări de pe Sambadrom, şcolile de samba întâmpină dificultăţi tot mai mari atunci când trebuie să îşi acopere bugetele de cheltuieli.
Fostul pastor evanghelic Marcelo Crivella, primarul oraşului Rio de Janeiro începând din 2017, a redus la jumătate subvenţiile alocate carnavalului.
Purtătorul de cuvânt al şcolii Portela a precizat că înainte cu câteva zile de debutul defilărilor, şcolile de samba au primit doar jumătate din suma de 500.000 de reali (aproximativ 117.000 de euro) care le era destinată.
Primarul din Rio de Janeiro, care nu şi-a ascuns niciodată reticenţa faţă de exuberanţa carnală a carnavalului, consideră că aceste finanţări ar trebui să fie asigurate de sectorul privat.
Însă în ciuda acestor dificultăţi, carnavalul rămâne un ritual sacru de catharsis colectiv, într-o ţară marcată de probleme economice şi divizată de tensiunile generate de o campanie electorală deosebit de toxică, încheiată cu ajungerea la putere a unui preşedinte de extrema-dreaptă. 
"Carnavalul seamănă cu Cupa Mondială de fotbal. În definitiv, toţi oamenii care defilează sunt muncitori care vor să se distreze, măcar o dată pe an", a concluzionat Raphael Perucci. 

AGERPRES

×
Subiecte în articol: carnavalul de la rio