x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Asteptam nota la aderare

Asteptam nota la aderare

de Irina Cristea    |    25 Oct 2005   •   00:00
Asteptam nota la aderare

Cateva revizuiri de ultima ora mai despart Romania de primul raport de monitorizare al Comisiei Europene.

O ultima sedinta a Comisiei Europene, cu participarea raportorilor parlamentari pentru Romania si Bulgaria, mai desparte azi cele doua tari de rasfoirea rapoartelor de monitorizare.

Un raport cu ton pozitiv, eliminarea concurentei de pe lista domeniilor care ar putea atrage activarea clauzei de amanare a aderarii si o prestatie mai buna decat a Bulgariei sunt principalele vesti bune la care Romania se asteapta azi, in urma publicarii raportului de monitorizare al Comisiei Europene.

Spre deosebire de rapoartele de tara, de progres, intocmite din 1997 in 2004, care insistau asupra dezvoltarilor si realizarilor de la an la an, raportul de monitorizare face o comparatie intre nivelul de pregatire actual al Romaniei si nivelul considerat corespunzator pentru aderarea la Uniunea Europeana.

PROCEDURA. Documentul va fi adoptat de Executivul Uniunii Europene azi la pranz, dupa care comisarul pentru Extindere, Olli Rehn, va prezenta concluziile in fata parlamentarilor europeni. Acestia vor avea posibilitatea sa-si exprime opiniile asupra raportului, asa cum au cerut in primavara, iar socialistul Pierre Moscovici va intocmi, peste o luna, propria evaluare a situatiei pregatirilor de aderare. Cam asa arata parcursul imediat pentru Romania, cel putin in ce priveste "examenele" europene din perioada urmatoare.

Un moment decisiv va fi in primavara anului viitor, cand un nou raport al Comisiei Europene va spune, negru pe alb, daca Romania este sau nu pregatita sa adere la 1 ianuarie 2007 si daca este necesara amanarea cu un an a aderarii.

MAI LINISTITI. Pana atunci, Guvernul de la Bucuresti are suficiente motive sa rasufle usurat. Desi detaliile raportului sunt pazite cu strasnicie de echipa de la Directia pentru Extindere a Comisiei, careia Olli Rehn i-a cerut discretie maxima, in presa straina au aparut deja informatii despre forma preliminara a documentului. Iar aceste informatii par incurajatoare pentru partea Romana. O veste buna este eliminarea concurentei de pe lista domeniilor cu nerealizari importante. Potrivit corespondentului BBC la Bruxelles, faptul ca acest sector important nu mai este considerat o urgenta este de foarte bun augur pentru Romania. Alaturi de capitolul Justitie si Afaceri Interne, Concurenta putea duce la declansarea clauzei de amanare a aderarii in cazul in care cerintele europene nu erau respectate intocmai.

IN LUCRU. Romaniei ii raman, totusi, de rezolvat probleme importante pentru a putea fi sigura ca nu va intampina obstacole in calea aderarii conform calendarului. Comisia considera drept domenii unde trebuie actionat de urgenta intarirea granitelor care vor deveni granite externe ale Uniunii, lupta impotriva fraudei si coruptiei, siguranta veterinara, stabilirea agentiei de plati a subventiilor agricole, intarirea mecanismelor de control pentru fondurile de dezvoltare regionale, protectia proprietatii intelectuale, poluarea industriala, achizitiile publice si sistemul de comunicare in domeniul impozitarii.

Nici Bulgaria nu scapa de critici si recomandari. Din contra. Desi nu are probleme cu achizitiile publice, poluarea industriala sau protejarea proprietatii intelectuale, Guvernului de la Sofia i se cere sa coopereze mai strans si mai eficient cu politiile europene, sa lupte mai hotarat impotriva crimei organizate si sa stabileasca un sistem de asigurare a vehiculelor.

SCRISORI DE AVERTIZARE
CALM. Anca Boagiu crede ca scrisorile de avertizare sunt instrumente de directionare, nu de tortura
Atunci cand ritmul sau directia reformelor vor fi sub asteptarile sale, Comisia Europeana va transmite noi scrisori de avertisment. La Bucuresti, aceasta perspectiva este considerata aproape o certitudine, potrivit ministrului Integrarii Europene, Anca Boagiu. Ministrul a spus ca orice semnal de avertizare pe care il lanseaza Executivul european are rolul "nu de a distruge" Romania, ci de a trasa liniile de actiune care trebuie urmate. "Credeti-ma, daca n-am primi astfel de informatii, chiar as fi dezamagita. Eu le consider ca si informatii. Pentru ca sunt un sprijin real in activitatea pe care noi o desfasuram", a completat ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu. Potrivit ministrului, noi scrisori de avertizare vor sosi "fara indoiala" de la Bruxelles si acestea nu trebuie considerate instrumente de tortura, ci de directionare. "Romania trebuie sa ajunga in Uniunea Europeana, unde sa-si impuna punctul de vedere", a mai spus Anca Boagiu.

OFICIALII BULGARI SUNT INGRIJORATI
Cotidianul Financial Times relateaza ca rapoartele Comisiei Europene vor arata ca Bulgaria, care pana in urma cu un an era considerata mai avansata decat Romania in eforturile pentru aderarea la UE in 2007, inregistreaza intarzieri in reforma administratiei. Este citat chiar premierul bulgar Serghei Stanisev, care a spus, intr-un interviu acordat prestigioasei publicatii, ca se asteapta ca raportul privind Bulgaria sa aiba un ton critic cu privire la reformele din ultimul an. "Vom accepta cu sobrietate criticile si ne vom stradui din rasputeri sa ne indeplinim sarcinile. Dar o amanare a aderarii va transmite un semnal eronat in regiune", a spus el. Comisia Europeana a fost ingrijorata de masurile pentru consolidarea statului de drept, cum ar fi imbunatatirea conditiilor de detentie provizorie si masuri impotriva crimei organizate si a coruptiei. Alte domenii sensibile sunt agricultura, protectia mediului inconjurator si controlul frontierelor.
×
Subiecte în articol: externe romania europene