Autorităţile cubaneze au declarat, după alt caz suspect de ''atac acustic'' împotriva diplomaţilor americani aflaţi la post în Cuba, că nu există nicio explicaţie "credibilă" şi "demonstrată ştiinţific" care să ateste o astfel de ipoteză.
"După mai mult de un an de investigaţii făcute de agenţii specializate şi experţi cubanezi şi americani, se confirmă că nu avem nicio ipoteză credibilă, nicio explicaţie demonstrată ştiinţific care să poată justifica măsurile de retorsiune luate de guvernul SUA", a anuntat diplomatia cubaneza.
De la sfârşitul anului 2016 şi pana vara lui 2017, mai mult de 20 de americani aflaţi la post la Havana au suferit pierderi de auz, probleme cognitive, vertijuri, insomnii sau probleme de vedere. Acuzand autorităţile cubaneze că nu au garantat securitatea diplomaţilor lor, SUA şi-au rechemat in septembrie anul trecut mai mult de jumătate din personalul Ambasadei lor din Havana şi au expulzat 15 angajaţi ai Ambasadei Cubei la Washington, provocând o criză diplomatică.
În comunicat, publicat pe site-ul său de pe internet, diplomaţia cubaneză, care şi-a clamat întotdeauna nevinovăţia, îşi reafirmă dorinţa de a "coopera cu autorităţile SUA pentru a elucida situaţia". Ea precizează, de asemenea, că a luat notă de un nou caz semnalat de Ambasada SUA la 29 mai, când un angajat al acesteia a raportat că "a fost victima unor zgomote auditive permanente" la locul său de reşedinţă.
Guvernul cubanez "a solicitat oficial" autorizaţia de a ancheta acest nou caz, însă, "la fel ca în cazurile precedente, nu a primit niciun acces" la informaţii, adaugă comunicatul. Dar "ancheta exhaustivă şi imediată" condusă în împrejurimile reşedinţei diplomatului american nu a permis găsirea niciunei explicaţii la aceste probleme de sănătate, precizează textul.
Luna trecuta, Ambasada SUA în China a emis la rândul său o alertă de sănătate după ce un funcţionar american la post în această ţară a fost victima unui traumatism cerebral cauzat de zgomote "anormale". AGERPRES