x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atac atomic preventiv

Atac atomic preventiv

de Irina Cristea    |    12 Sep 2005   •   00:00
Atac atomic preventiv

Pentru a descuraja orice tentativa a adversarilor de a recurge la arme de distrugere in masa, americanii pregatesc un raspuns pe masura.

La Departamentul american al Apararii este in lucru un document care le-ar permite americanilor sa lanseze un atac nuclear asupra unei tari despre care crede ca va face uz de armament de distrugere in masa. Proiectul de doctrina nucleara este datat 15 martie si a fost redactat de o comisie a Pentagonului, insarcinata sa adapteze procedurile aflate in vigoare la schimbarile rapide petrecute dupa atentatele din 11 septembrie 2001, au declarat surse din cadrul Departamentului Apararii, citate de AFP.

Proiectul american de doctrina nucleara are in vedere posibilitatea lansarii de atacuri nucleare preventive impotriva adversarilor, in vederea descurajarii utilizarii armelor de distrugere in masa, relateaza AFP.

SCENARII. Conditiile clare in care s-ar putea recurge la astfel de atacuri nu au fost inca stabilite, dar exista cateva "scenarii posibile" schitate in raport. De exemplu, daca un inamic se pregateste sa atace trupele americane, militari aliati ai SUA sau populatia civila, i se poate rapsunde cu un atac nuclear. O alta situatie care ar justifica masuri extreme este cea in care inamicul se pregateste sa lanseze un atac biologic, in timp ce o tara ce detine un arsenal de arme biologice ce nu poate fi distrus prin mijloace conventionale poate deveni, la randul sau, tinta a unui atac nuclear american. Alte exemple citate in document fac referire la posibilitatea recurgerii la armele nucleare pentru a distruge fortele conventionale ale unui inamic puternic, pentru a asigura victoria rapida a fortelor americane intr-un razboi sau "pentru a asigura succesul operatiunilor americane si multilaterale".

Acestor situatii li se vor adauga insa altele. Conform textului, comandamentele fortelor americane din intreaga lume sunt solicitate sa pregateasca programe pentru utilizarea armelor nucleare in zonele lor de actiune si sa elaboreze scenarii care sa justifice solicitarea acordului presedintelui pentru lansarea unui atac nuclear.

PUTERE. In proiect se mai arata ca, pentru a descuraja adversarii Statelor Unite sa foloseasca arme de distrugere in masa, este important ca acestia sa fie constienti de faptul ca "SUA au atat capacitatea, cat si dorinta de a reactiona prin mijloace credibile si eficiente".

Documentul nu este considerat politica oficiala, intrucat secretarul Apararii, Donald Rumsfeld, nu l-a semnat.
×
Subiecte în articol: externe atac