x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atac cibernetic asupra site-urilor New York Time şi Twitter

Atac cibernetic asupra site-urilor New York Time şi Twitter

28 Aug 2013   •   10:16

Site-ul ziarului New York Times a fost căzut de mai multe ore marţi seara, iar reţeaua de socializare Twitter s-a confruntat cu probleme tehnice marţi, probabil în urma unui atac informatic atribuit de către experţi unor hackeri sirieni, relatează France Presse.

“Estimarea preliminară este că problema este legată probabil de un atac extern de tip malware”, a scris Eileen Murphy, o purtătoare de cuvânt a NYT într-un mesaj postat pe Twitter către ora 20:30 GMT (23:30, ora României).

In jurul orei 23:30 GMT (02:30, ora României), site-ul era în continuare inaccesibil, iar Murphy nu a răspuns întrebărilor adresate de AFP, care i-a cerut să comenteze pe această temă.

Cotidianului newyorkez anunţa pe contul oficial de Twitter că “site-ul New York Times se confruntă cu dificultăţi tehnice. Lucrăm pentru repunerea integrală în serviciu”.

Nu este pentru prima dată când site-ul ziarului The New York Times se confruntă cu probleme. Acum două săptămâni, hackerii sirieni au spart conturile de Facebook şi Twitter ale New York Post, dar şi site-ul New York Times.

Potrivit lui Matt Johansen, cercetător specializat în securitate informatică la WhiteHat Security, “Armata electronică siriană” (SEA) este cea care a atacat sistemul informatic al NYT, având deja la activ mai multe atacuri asupra unor site-uri ale altor organe media.

Johansen scrie, într-o postare la Twitter, că aspectele tehnice ale site-ului în timpul panei duc cu gândul la SEA, care îl susţine pe preşedintele sirian Bashar al-Assad.

SEA scria, la rândul său: “media...în pană”, pe contul său de Twitter (@official_SEA16), oferind link-uri către articole relatând problemele site-ului New York Times. Acest cont făcea aluzie şi la un atac asupra site-ului Twitter, chiar dacă acesta funcţiona normal în aparenţă. Pe contul organizaţiei era postat “@Twitter, eşti gata?” şi “Salut @Twitter, priveşte-ţi domeniul, a devenit proprietatea SEA”.

Intr-un mesaj pe unul dintre blogurile sale, Twitter explică faptul că sistemul său de nume de domeniu a făcut obiectul unei probleme care a afectat în special twimg.com, un serviciu de imagine al site-ului. Vizionarea imaginilor şi a fotografiilor a fost temporar şi sporadic perturbată, dar problema a fost remediată.

Fără a exista o informaţie clară privind faptul că problemele informatice vin din partea hackerilor sirieni, ele intervin în momentul în care Washingtonul şi aliaţii săi occidentali s-au declarat convinşi că regimul sirian a comis atacul cu arme chimice de la 21 august de la periferia Damascului, iar ipoteza unei intervenţii militare în Siria se conturează deja.

SEA s-a făcut remarcată deja în ultimele luni, piratând în special contul Twitter al agenţiei de presă americană Associated Press, cu o postare falsă, precizând că preşedintele Barack Obama a fost rănit în urma a două explozii produse la Casa Albă.

×