x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atac informatic fără precedent de ziua Americii

Atac informatic fără precedent de ziua Americii

08 Iul 2009   •   00:00

Un atac informatic foarte răspândit şi extrem de hotărât care a început pe 4 iulie, de ziua naţională a Statelor Unite ale Americii, a spart site-urile mai multor agenţii guvernamentale, inclusiv ale acelora care sunt responsabile pentru lupta împotriva infracţionalităţii cibernetice.



Site-urile Departamentului Trezoreriei, Serviciului Secret, Comisiei Federale de Schimb şi al Departamentului Transportului au căzut în diverse momente în weekend-ul de Ziua Independenţei şi întâmpinau încă numeroase dificultăţi de funcţionare chiar şi aseară, informează AP, citată de Agerpres.

Aceste atacuri ar putea fi legate de cele asupra sistemului informatic al guvernului sud-coreean şi a unor site-uri private.

Amy Kudwa, purtătoare de cuvânt a Departamentului Securităţii Interne, a anunţat că divizia de specialişti a agenţiei a emis o notă către toate departamentele federale despre problemele de securitate informatică întâmpinate şi 'le-a informat asupra paşilor care trebuie făcuţi pentru a combate astfel de atacuri'.

Ea a precizat că SUA se confruntă cu astfel de atacuri asupra sistemelor sale informatice zilnic şi că au fost implementate măsuri pentru minimizarea impactului asupra unor site-uri federale.

Alţi responsabili care au cunoştinţă despre criză au declarat că există site-uri guvernamentale care sunt încă afectate de atacuri, la trei zile după producerea acestora, precizând că atacurile au fost neobişnuit de metodice şi sofisticate.

Site-uri ale mai multor agenţii guvernamentale sud-coreene, bănci şi firme private au fost de asemenea paralizate marţi, în urma unui posibil atac cibernetic. Ahn Jeong-eun, purtătoare de cuvânt a Agenţiei sud-coreene de securitate informatică, a declarat că atacurile din SUA şi cele din ţara sa par să fie legate.

Printre site-urile sud-coreene atacate se numără cele ale Casei Albastre, Ministerului Apărării, Adunării Naţionale, ale băncii Shinhan şi Băncii Coreene de Schimb. Aceste pagini web au căzut sau au întâmpinat probleme de acces încă de marţi seară, a precizat Ahn Jeong-eun.

Doi oficiali americani au recunoscut că site-urile Departamentului Trezoreriei şi al Serviciului Secret au căzut, precizând că în prezent lucrează împreună cu furnizorii de internet pentru a soluţiona aceste probleme.

Ben Rushlo, director pentru tehnologii de internet la compania Keynote Systems, a declarat că este o vorba despre 'o cădere masivă' şi a precizat că problemele de funcţionare au apărut sâmbătă la Departamentul Transporturilor şi duminică la Comisia federală de schimb. Keynote Systems este o companie care monitorizează reţelele de telefonie mobilă şi site-urile de internet, printre care şi 40 de pagini web guvernamentale.

Conform sursei citate, site-ul Departamentului Transporturilor a fost '100% căzut' timp de două zile. 'Este foarte ciudat. Nu prea vezi asta. Să ai un site căzut 100% mai bine de 24 de ore este un eveniment semnificativ', a spus Ben Rushlo.

Departamentul Securităţii Interne susţine că au existat 5.499 de atacuri cunoscute asupra unor computere ale guvernului în 2008, faţă de 3.928 în 2007 şi 2.172 în 2006. (V.A.)

×
Subiecte în articol: externe