x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atac iranian la graniţa cu Irakul

Atac iranian la graniţa cu Irakul

de Delia Zahareanu    |    21 Aug 2007   •   00:00
Atac iranian la graniţa cu Irakul
Sursa foto: -/

Mii de soldaţi ai Gărzilor Revoluţionare iraniene au fost desfăşuraţi la graniţa de nord-est a Iranului, in provincia majoritar kurdă a Irakului, fiind angajaţi in ostilităţi cu gherilele locale, relatează The Guardian.

KURDISTAN - Gărzile Revoluţionare, in acţiune

Mii de soldaţi ai Gărzilor Revoluţionare iraniene au fost desfăşuraţi la graniţa de nord-est a Iranului, in provincia majoritar kurdă a Irakului, fiind angajaţi in ostilităţi cu gherilele locale, relatează The Guardian.

După căteva zile in care trupele militare ale Gărzilor Revoluţionare iraniene au mitraliat incontinuu sate aflate in munţii din provincia autonomă irakiană Kurdistan, oficialii guvernului regional atrag atenţia asupra imensului risc de destabilizare pe care o intervenţie a vecinului de la nord-vest o poate avea pentru precarul echilibru politic al Irakului, relatează cotidianul The Guardian. "Dacă acest conflict este escaladat, poate ridica serioase ameninţări pentru regiunea Kurdistan, care este zona cea mai stabilă a Irakului", a comentat Jabar Yawar, membru al guvernului regiunii cu populaţie majoritar kurdă din Irak. Peste 1.000 de persoane au fost nevoite să se refugieze din satele de la graniţa cu Iranul in urma tirurilor Gardienilor Revoluţiei din zilele precedente. Două femei au fost rănite. Pagube materiale insemnate au fost raportate in regiune, mai informează corespondentul The Guardian din Irak.

Â

ESCALADĂRI. Unul din momentele de maximă tensiune in regiunea Kurdistanului irakian (doar o parte a Kurdistanului care se intinde pe teritoriile a cinci state din Orientul Mijlociu) l-a constituit doborărea unui elicopter de luptă iranian in cursul zilei de sămbătă, care a dus la moartea a şase membri ai Gărzilor Iraniene. După cum relatează agenţia iraniană de presă Mehr, cei şase erau angrenaţi intr-o operaţiune militară indreptată impotriva gherilelor din jurul Partidului pentru o Viaţă Kurdă Liberă (PJAK), o grupare armată kurdă care acţionează şi pe teritoriile dominate de etnicii kurzi din Iran, protestănd impotriva regimului autocratic de la Teheran. Experţii susţin că PJAK este grupul de rezistenţă cu cel mai mare potenţial de dezvoltare din Iran, parţial datorită şi agendei sale promodernizare. Estimările oferite de PJAK arată că 45% din luptătorii săi sunt femei, mai informează articolul din The Guardian.

Măşti

Războinicii din forţele Gardienilor Revoluţiei, a căror menire este să apere şi să păstreze viu spiritul Revoluţiei Islamice din 1979 in Iran, şi-au clădit prin intermediul mass-media imaginea modestă a soldaţilor care deţin case sărăcăcioase in suburbiile modeste ale Teheranului, conducănd maşini ieftine, de provenienţă coreeană. Insă este numai o aparenţă, susţine Washington Times, citănd un articol din The Telegraph. In fapt, conducerea trupelor de elită ale acestui organism militar paralel cu armata iraniană a dezvoltat un adevărat imperiu economic al bunăstării şi al luxului in spatele imaginii pioase şi sărăcăcioase, trăind in impresionante vile din cartierele elegante ale capitalei iraniene, conducănd limuzine şi afişăndu-se cu bijuterii exorbitante. Tacticile de export ale Revoluţiei islamice peste hotare au implicat Gărzile Revoluţionare in afaceri economice de mare amploare.

×
Subiecte în articol: externe