x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atac terorist la o conductă de petrol din Sinai, Egipt

Atac terorist la o conductă de petrol din Sinai, Egipt

05 Feb 2011   •   10:05
Atac terorist la o conductă de petrol din Sinai, Egipt

VIDEO - Televiziunea de stat egipteană transmite că mai mulţi "terorişi" au atacat conducta de petrol din nordul peninsulei Sinai. Conducata se află la graniţa cu Israel. Pe de altă parte, televiziunea Al Jazeera transmite că în Piaţa Tahrir, din Cairo, se ridică noi baricade şi se formează lanţuri umane.

Explozia a avut loc în această dimineaţă, lângă localitatea egipteană El Arish, din nordul Peninsulei Sinai, în apropiere de Israel.

"Sabotorii au profitat de situaţia securităţii şi au aruncat în aer conducta", a relatat un corespondent al televiziunii de stat, precizând faptul că a fost vorba de o explozie puternică. Corespondentul a informat totodată că atacul a fost comis de "terorişti".

Locuitorii din zonă au relatat la rândul lor despre o explozie uriaşă şi despre un foc puternic. Potrivit Reuters, armata egipteană a oprit principala sursă de gaz care alimenta conducta.

Egiptul asigură în prezent 40 la sută din gazele naturale necesare Israelului

În decembrie, patru întreprinderi israeliene au semnat acorduri de cumpărare de gaz egiptean pe o perioadă de 20 de ani la o valoare cuprinsă între cinci şi zece miliarde de dolari.

Cu aceste noi contracte, grupul israeliano-egiptean East Mediterranean Gas (EMG), care a încheiat deja o serie de contracte cu firme israeliene din 2005, va furniza statului evreu un total de şase miliarde de metri cubi de gaz în schimbul a 19 miliarde de dolari.

Egiptul a început în februarie 2008 să onoreze un contract semnat în 2005 cu EMG, referitor la livrarea anuală, pe 15 ani, a 1,7 miliarde de metri cubi de gaz natural către Israel.

Executarea acestui contract de 2,5 miliarde de dolari a generat nemulţumiri în rândul opoziţiei egiptene, în special al Fraţilor Musulmani.

Terminat în 2007, un gazoduct submarin lung de 100 de kilometri transportă gaz din El-Alrich până în portul israelian Ashkelon, în apropiere de Tel-Aviv.

Egiptul este prima ţară arabă care a semnat un tratat de pace cu Israelul în 1979.



×