x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atacul de la Orlando. Masacru într-un club de noapte din Florida frecventat de homosexuali

Atacul de la Orlando. Masacru într-un club de noapte din Florida frecventat de homosexuali

de Şerban Mihăilă    |    12 Iun 2016   •   23:10
Atacul de la Orlando. Masacru într-un club de noapte din Florida frecventat de homosexuali
Sursa foto: Phelan M. Ebenhack/AP

Înarmat cu o armă automată și având asupra lui un dispozitiv explozibil, un cetățean american de origine afgană a ucis cel puțin 50 de persoane și a rănit alte 53, în primele ore ale dimineții de ieri, într-un club de noapte frecventat de homosexualii din Orlando, statul Florida. Atacatorul, identificat drept Omar Mateen, a fost ucis la patru ore după primele împușcături.

Bărbatul, în vârstă de aproximativ 30 de ani, a intrat în clubul „Pulse” și a luat ostatici, susțin martori citați de „Mail Online”. Câțiva clienți au reușit să fugă, alertând poliția. Atacul a început la 02.00 dimineața, cu doar câteva minute înainte de închiderea localului. Potrivit martorilor, Mateen a deschis focul la întâmplare, declanșând „iadul în jurul lui”. „În jurul orei 02.00, cineva a început să tragă. Oamenii s-au aruncat la pământ. Cred că inițial a tras în aer, pentru că am văzut lămpile căzând. A urmat o scurtă pauză, în care unii dintre noi am reușit să ne ridicăm și să fugim afară”, a declarat unul dintre clienții clubului pentru „Sky News”. Martorul a adăugat că a auzit împușcături continue timp de un minut. La scurt timp după declanșarea atacului, localul a fost înconjurat de 70 de mașini de poliție și trupe speciale de ordine. În jurul orei locale 05.00, în fața clubului s-a auzit un zgomot puternic și poliția a anunțat că a efectuat „o explozie controlată”. Este momentul în care șeful poliției locale a anunțat că s-a luat decizia de a-i salva pe ostaticii din interior, în urma intervenției forțelor speciale. Atacatorul avea să fie ucis o oră mai târziu, în schimbul de focuri. De cealaltă parte, un polițist a fost grav rănit.

Orlando, în stare de urgență

Un purtător de cuvânt al FBI a declarat că atacul de ieri este anchetat după rigorile unui act terorist comis de o grupare radicală și nu se știe încă dacă atacatorul a acționat ca un „lup singuratic” sau este un extremist islamist care a îndeplinit ordinele unei organizații internaționale. La rândul său, un reprezentant al poliției a anunțat că există indicii puternice în legătură cu apartenența acestuia la o grupare asociată terorismului islamic, iar comiterea atentatului într-un club de homosexuali nu este deloc întâmplătoare.

La începutul lunii, Departamentul de Stat al SUA i-a avertizat pe cetățenii americani de pretutindeni că au intrat în vizorul direct al fanaticilor din rețeaua Stat islamic (SI), chemați să comită cât mai multe atentate în perioada Ramadanului, care se termină pe 5 iulie. Fie sponsorizate direct sau planificate punctual, fie inspirate de simpla retorică a liderilor SI, aceste atacuri se pot concentra, în primul rând, asupra unor obiective de pe continentul nord-american.

Masacrul avut loc la mai puțin de 48 de ore după ce o tânără cântăreață americană cu origini românești a fost ucisă, la sfârșitul unui concert desfășurat la 5 km de clubul „Pulse”. Christina Grimmie a fost împușcată mortal de către un fan cu probleme psihice, în timp ce dădea autografe.

×
Subiecte în articol: Atacul de la Orlando