x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atacurile din Canada: Încă nu se știe unde este suspectul supraviețuitor

Atacurile din Canada: Încă nu se știe unde este suspectul supraviețuitor

07 Sep 2022   •   09:00
Atacurile din Canada: Încă nu se știe unde este suspectul supraviețuitor

La două zile după seria de atacuri prin înjunghiere din provincia canadiană Saskatchewan, nu se știe unde se află suspectul supraviețuitor. Atacul s-a soldat cu 10 morți și 18 răniți, fără a include suspecții, potrivit BBC.

Poliția a declarat că Myles Sanderson ar fi putut fi văzut în James Smith Cree Nation. El a fost ținta unei urmăriri a poliției începând de duminică, după un atac care s-a soldat cu 10 morți și 18 răniți, fără a include suspecții.

Atacul a zguduit regiunea canadiană, de altfel pașnică.

Poliția i-a avertizat pe oameni să „ia măsurile de precauție adecvate” și a transmis o alertă trimisă pe telefoanele mobile din toată zonă.

Alarma falsă de marți nu va face probabil prea mult pentru a calma tensiunea resimțită în comunitatea indigenă din James Smith Cree Nation, unde au fost găsite majoritatea victimelor, și în orașul Weldon, aflat în apropiere.

În Weldon, un orășel de aproximativ 200 de locuitori, cu străzi de pietriș, unde sunt case cu un singur etaj, două biserici, un oficiu poștal și un magazin la colț, majoritatea ușilor rămân închise, deși este prezentă o mulțime de mass-media în zonă. Oamenii se uită pe ferestre, a declarat Ruby Works, unul dintre puținii locuitori din Weldon dispuși să vorbească cu presa.

Populația din James Smith Cree Nation a emis, de asemenea, un apel la intimitate și timp pentru doliu, iar unele mass-media au fost rugate să plece.

Poliția din Saskatchewan a declarat inițial duminică faptul că este în căutarea a doi suspecți - frații Damien, 31 de ani, și Myles Sanderson, 32 de ani - despre care se crede că ar fi călătorit 300 km spre sud până la Regina în urma atacurilor.

Luni, poliția a dezvăluit apoi că a găsit cadavrul lui Damien Sanderson în acea dimineață, în cursul anchetei, într-o zonă cu iarbă din apropierea unei case din James Smith Cree Nation. Descoperirea a ridicat numărul total al morților la 11.

Poliția spune că trupul său avea „răni vizibile despre care nu se crede că ar fi fost autoprovocate, însă poliția nu a precizat dacă Myles Sanderson este considerat responsabil pentru moartea fratelui său.

De asemenea, au spus că i-au acuzat pe ambii bărbați de mai multe capete de acuzare, inclusiv pe Myles Sanderson de trei capete de acuzare pentru crimă de gradul întâi, deși acesta nu se află în arest.

Poliția confirmă puține detalii pe fondul unei anchete complexe.

Dincolo de căutarea lui Myles Sanderson, rămân multe întrebări în acest caz, inclusiv ce a atras violența la ușa lui Wes Petterson, un locuitor de 77 de ani, care locuiește de mult timp în Weldon..

„Este un plasator [al bisericii], un tip micuț - 77 de ani, nu este deloc periculos”, a declarat Jerry Rush, care se află în oraș și locuiește cu familia soției sale.

El o ducea adesea pe soacra în vârstă a lui Rush, Doreen Lees, cu mașina la biserică, unde amândoi erau membri, a spus el.

De atunci, au fost depuse flori pe peluza proprietății sale de la marginea orașului.

Dar duminică dimineața, cu câteva ore înainte de începerea serviciului religios, Leona, cumnata lui Rush, și Doreen se aflau pe veranda din față, admirând priveliștea câmpurilor învecinate în timp ce beau cafea.

Rush a spus că au fost abordate de un bărbat care a spus că este rănit și a cerut să fie dus la spital. Ei cred acum că acesta era Damien Sanderson. Ulterior, bărbatul a fugit.

„Sunt siguri că este Damien din cauza mărimii, iar Doreen i-a putut recunoaște ochii din fotografiile poliției, a declarat Rush.

De atunci, cei doi l-au rugat pe Rush și pe soția sa să vină și să rămână alături, în timp ce „vânătoarea” de oameni continuă.

În timp ce comunitățile se luptă cu durerea, poliția și organizațiile indigene au făcut apel la oameni să vină cu orice informații.

„Incertitudinea continuă să provoace un stres și o panică incomensurabilă în rândul familiilor, prietenilor și vecinilor noștri”, a declarat luni, șeful Bobby Cameron de la Federația Națiunilor Indigene Suverane, care reprezintă toate cele 74 de Prime Națiuni din Saskatchewan.

„Ei au trecut deja prin destule. Trebuie să facem tot ce putem pentru a ajuta la încheierea acestei tragedii fără alte pierderi de vieți omenești”.

La începutul acestei săptămâni, Cameron a făcut aluzie la problemele legate de abuzul de substanțe, afirmând că „aceasta este distrugerea cu care ne confruntăm atunci când drogurile ilegale dăunătoare ne invadează comunitățile”.

Documentele de eliberare condiționată a lui Myles Sanderson de la începutul acestui an, raportate pentru prima dată de Canadian Press și obținute de BBC, sugerează un istoric de abuz de substanțe. În dosarul său sunt indicate, de asemenea, dovezi de comportament violent, condamnări anterioare, inclusiv acuzații de agresiune, și traume din copilărie.

„Aceste crime nu au fost provocate doar de indivizi care au luat decizii”, a declarat Niigaan Sinclair, șeful departamentului de studii indigene de la Universitatea din Manitoba. „Și asta nu este în niciun caz o apărare”.

Crimele au fost „odioase, au fost oribile”, a declarat profesorul Sinclair. „Dar acești frați s-au născut într-o traumă și acum împărtășesc această traumă cu cei din jurul lor”.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: crime canada