x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atacurile piraţilor somalezi, orchestrate din Marea Britanie

Atacurile piraţilor somalezi, orchestrate din Marea Britanie

12 Mai 2009   •   00:00

Cel puţin unul din cele patru sau cinci grupuri de piraţi care organizează atacuri piratereşti asupra navelor comerciale au 'consultanţi' la Londra, care îi ajută să-şi selecteze ţintele, dezvăluie un raport al serviciilor secrete militare europene, relatează cotidianul The Guardian, citat de Agerpres.

Raportul a circulat în mai multe ţări, printre care şi Marea Britanie, implicate în Operaţiunea Atlanta, desfăşurată de Uniunea Europeană şi menită protejării navelor împotriva atacurilor piraţilor în zona coastelor Somaliei.

Documentul indică totodată că în reţinerea a cel puţin trei vase, printre care petrolierul turcesc Karagöl, cargouul grecesc Titan şi un vas spaniol transportator de peşte, Felipe Ruano, piraţii au urmat ponturile oferite de o reţea de informatori cu baza la Londra, în fiecare din cazuri atacatorii cunoscând perfect nava, pavilionul său şi traseul acesteia.

Acesta a fost şi cazul vasului turcesc Karagöl, cu 14 oameni la bord, care din cauza încărcăturii de 5.850 de tone, nu a avut nicio şansă în faţa ambarcaţiunilor rapide ale piraţilor în Golful Aden.

Potrivit lui Haldun Dincel, general manager al companiei turceşti Yardimci, Londra a fost unul din locurile cu care piraţii au vorbit regulat după ce vasul a fost capturat.

'În fiecare zi, şeful piraţilor vorbea cu oameni din Londra, Dubai sau Yemen', cu ajutorul unor telefoane care funcţionau prin satelit, povesteşte Dincel, contactat prin telefon de la Istanbul.

Chiar dacă nu este clar cine sunt aceşti consultanţi, Dincel crede că mulţi dintre ei lucrează în cadrul industriei maritime, în condiţiile în care piraţii dispun de toate informaţiile necesare pentru capturarea navei.

Andrew Mwangura, şeful East African's Seafarer's Assistance Programme, un grup care monitorizează piraţii, cu baza la Mombassa, Kenya, susţine că negocierile pe marginea navelor capturate implică adesea somalezi din Londra.

Raportul UE susţine că informaţiile primite de piraţi sunt adesea luate de la organizaţiile internaţionale care controlează sau urmăresc transportul maritim.

Pavilionul sub care circulă navele este important în alegerea ţintei de către piraţi, în condiţiile în care raportul arată că, aparent, navele britanice sunt din ce în ce mai mult evitate, după cum susţine Cadena SER.

Pe de altă parte, deşi piraţii pot primi informaţii despre vasele de la Londra sau din altă parte, este încă dificil de localizat o navă în mijlocul oceanului. Este, deci, mai probabil, ca piraţii să primească o listă de potenţiale ţinte, este de părere Greame Gibbon de la Dryad Maritime Intelligence.

Dincel susţine că informatorii piraţilor sunt infiltraţi şi la nivelul autorităţilor care gestionează canalul Suez, permiţându-le, spre exemplu, atacatorilor să urmărească mişcările vasului turcesc din momentul în care acesta a părăsit canalul.

În timpul negocierilor, Dincel a vorbit de mai multe ori pe zi cu doi negociatori din partea piraţilor, care trăiseră ambii în SUA, unul povestind că a locuit acolo timp de 10 ani, în timp ce altul fusese educat într-o universitate americană, ambele persoane comportându-se educat, după cum a confirmat şi comandantul vasului. (V.A.)

×
Subiecte în articol: externe piraţilor