x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pistă iraniană, în cazul atentatului din centrul Madridului

Pistă iraniană, în cazul atentatului din centrul Madridului

de Redacția Jurnalul    |    22 Noi 2023   •   00:20
Pistă iraniană, în cazul atentatului din centrul Madridului

Trei persoane au fost reținute în cazul politicianului catalan împușcat în față, la Madrid, luna aceasta. Doi dintre ei sunt bărbați spanioli, iar cel de-al treilea reținut este o femeie britanică.

Alejo Vidal-Quadras a fost împușcat în față pe un trotuar din centrul Madridului, pe 9 noiembrie, de către un bărbat aflat pe motocicletă.

În vârstă de 78 de ani, politicianul a supraviețuit atacului, glonțul trecându-i prin maxilar. El se află încă în spital, în recuperare după o dublă fractură a maxilarului, a anunțat ieri spitalul, dar face „progrese bune”.

Vidal-Quadras este fostul șef al Partidului Popular de centru-dreapta din Catalonia și unul dintre fondatorii partidului de extremă-dreapta Vox din Spania. De asemenea, el a fost vicepreședinte al Parlamentului European între 2009 și 2014.

Comitetul Consiliului Național al Rezistenței Iranului, grup de opoziție iranian cu sediul la Paris, l-a descris pe Vidal-Quadras ca fiind un aliat de nădejde și a dat vina pe guvernul iranian pentru atac. Poliția spaniolă nu a confirmat o astfel de teorie, iar un purtător de cuvânt al Ambasadei Iranului la Madrid a refuzat să comenteze.

În octombrie 2022, Vidal-Quadras a fost inclus pe o listă de sancțiuni iraniene, ca răspuns la unele sancțiunile impuse de Uniunea Europeană în urma morții tinerei iraniano-kurde de 22 de ani Mahsa Amini. Sancțiunile iraniene au inclus o interdicție de viză și de intrare pentru Vidal-Quadras și confiscarea oricărei proprietăți în Iran.

×
Subiecte în articol: atentat madrid politician impuscat