x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atentat la Sankt-Petersburg: Un kamikaze kârgâz este autorul atacului

Atentat la Sankt-Petersburg: Un kamikaze kârgâz este autorul atacului

04 Apr 2017   •   09:46
Atentat la Sankt-Petersburg: Un kamikaze kârgâz este autorul atacului

Un cetăţean rus, de origine kârgâză, este suspectat că a provocat deflagraţia violentă produsă luni la ora locală 14:40 (11:40 GMT) într-un tren care circula între două staţii ale unei linii de metrou frecventate din Sankt-Petersburg, a anunţat marţi un oficial kârgâz din domeniul securităţii, transmit Reuters şi AFP.

''Autorul-kamikaze din metroul din Sankt-Petersburg (nord-vestul Rusiei) este un cetăţean kârgâz, Akbarjon Djalilov, născut în 1995. Probabil că el a obţinut cetăţenia rusă'', a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al serviciilor de securitate kârgâze, Rakhat Saulaimanov.

Pe de altă parte, potrivit Reuters, Comitetul de Securitate Naţională din Kazahstan conlucrează cu serviciile de securitate ruse în ancheta privind atentatul de la Sankt-Petersburg. Autorităţile kazahe au precizat că autorul atacului nu provenea din Kazahstan.

Potrivit Serviciului Federal de Securitate rus (FSB), o explozie a avut loc la ora locală 14:40 (11:40 GMT) într-un tren care circula între două staţii ale unei linii de metrou frecventate, ce traversează centrul oraşului, Sennaia Ploşciadi şi Tehnologhiceski Institut. Bilanţul provizoriu al atacului este de cel puţin 11 morţi şi 45 de răniţi.

Comitetul de anchetă rus a anunţat la scurt timp după explozie că a deschis o anchetă privind un 'act terorist', precizând însă că 'toate celelalte piste' vor fi analizate.

Acest atentat, care nu a fost revendicat, intervine în contextul în care organizaţia Stat Islamic (SI) a lansat un apel la lovirea Rusiei după intevenţia acesteia în sprijinul forţelor preşedintelui Bashar al-Assad în Siria, la finalul lui septembrie 2015.

Cel puţin 7.000 de cetăţeni din fosta Uniune Sovietică, dintre care circa 2.900 ruşi, s-au alăturat grupărilor jihadiste în Irak şi Siria, în special Statului Islamic, conform FSB. www.agerpres.ro

×