x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atentatele de la 11 septembrie 2001 au avut efecte dezastruoase asupra sănătăţii (studiu)

Atentatele de la 11 septembrie 2001 au avut efecte dezastruoase asupra sănătăţii (studiu)

de Agerpres    |    02 Sep 2011   •   11:51

Evenimentele din 11 septembrie 2001 au avut efecte grave asupra sanatatii, potrivit unui dosar publicat in The Lancet: cancere la pompieri, probleme respiratorii si depresii la personalul de interventie si salvare. In urma raspunsului la atacuri, in tari ca Irak si Afganistan, razboiul a distrus infrastructurile de sanatate, relateaza AFP.

Cu ocazia comemorarii a zece ani de la atentate, revista stiintifica britanica publica un intreg dosar pe acest subiect, care cuprinde studii, trei editoriale si studii anexe.

Primul studiu, al carui principal autor este dr David Prezant, responsabil medical la departamentul pompierilor din New York, vizeaza 9.853 pompieri care au intervenit dupa atentatele de la World Trade Center, unii in prima linie, altii nu. Printre acestia au fost inregistrate 263 cazuri de cancer, fata de 238 la populatia generala similara. La pompierii care n-au fost expusi direct conditiilor de la locul atentatelor au fost constatate 135 cazuri, fata de 161 la populatia generala. Rata mai mica a cancerului fata de populatia generala se explica prin starea buna de sanatate a pompierilor si prin faptul ca fumeaza mai putin.

Diferenta de risc intre pompierii expusi direct si ceilalti este de 19%.

Potrivit autorilor studiului, asocierea intre expunere si cancer este 'plauzibila din punct de vedere biologic, pentru ca anumite elemente cu potential de contaminare de la World Trade Center sunt carcinogeni cunoscuti'. Expunerea la conditiile mentionate poate duce la tulburari inflamatorii care favorizeaza cancerul.

Alti cercetatori, in frunte cu dr Juan Wisnivesky, de la Scoala de medicina Mount Sinai din New York, au luat in considerare circa 27.000 persoane din cele 50.000 care au intervenit la locul atentatelor - politisti, pompieri, constructori, functionari municipali, constatand ca acestia continuau sa aiba serioase probleme de sanatate fizica si mentala: 28% sufereau de astm, 42% de sinuzita, 39% de reflux gastro-esofagian. Aproape jumatate din ei aveau capacitatile respiratorii diminuate, 28% sufereau de depresie, 32% de stres post-traumatic si 21% de tulburari provocate de panica.
Cifrele au fost mai scazute la politisti, mai obisnuiti cu situatiile de mare stres.

Un studiu complementar arata ce efecte negative asupra sanatatii au avut reactiile guvernului american la atacuri - razboaiele din Irak si Afganistan. Se mentioneaza cei 1.568 militari americani ucisi in Afganistan, cei 4.408 din Irak, morti la care se adauga victimele din trupele de interventie ale Natiunilor Unite. Studiul mai pomeneste cei 8.832 civili afgani ucisi intre 2007 si 2010, zecile de mii de morti din Irak, precum si zecile de mii de militari raniti in cele doua tari, fara a-i mai pune la socoteala pe cei atinsi de probleme psihiatrice la intoarcerea in SUA.

Accesul la lucrurile vitale a devenit foarte dificil: in Afganistan, 80% din locuitorii de la tara beau apa contaminata, iar in Irak 25% din populatie nu are acces la apa curata. Copiii sufera de malnutritie, infrastructurile de sanatate sunt afectate sau distruse, iar cadrele medicale au fost ucise sau au fugit.

×