x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atentatele de la Bruxelles au reaprins ambiţiile separatiste în Belgia

Atentatele de la Bruxelles au reaprins ambiţiile separatiste în Belgia

29 Mar 2016   •   13:13
Atentatele de la Bruxelles au reaprins ambiţiile separatiste în Belgia

Chiar dacă, la nivel oficial, Belgia încearcă să ofere imaginea unei naţiiuni solidare, atentatele în care 35 de oameni au murit au reaprins vechile rivalităţi între vorbitorii de olandeză şi cei de francează, notează marţi o analiză a agenţiei Reuters,


Jurnaliştii analizează ce s-a întâmplat după incidentele din Duminica Paştelui, când sute de suporteri de fotbal cu vederi de extremă-dreptă au venit din regiunea flamandă a Belgiei  la parada paşnic din Piaţa Bursei, în centrul Buxelles-ului.

Au urmat confruntări cu poliţia, iar primarul capitalei şi-a revărsat furia nu doar asupra huliganilor, ci a flamanzilor în general.

"Este Flandra care a murdărit Brusxelels-ul cu extremiştii săi, " a declarat Yvan Mayeur, acuzând direct partidul naţionalist N-VA, care conduce guvernul regional flamand, de intoleranţă.

Reacţia primarului din Antwerp, al doilea oraş al Belgiei, aflat în zona flamandă, n-a făcut decât să aprindă şi mult spiritele.  "Este clar că am fost prea blânzi la Bruxelles",a  declarata el pentru publicaţia Echo. "Oricine îndrăzneşte să spună că avem o problemă este catalogat rasist. Iar ei (politicenii francofoni – n.r.) au devenit complet dependenţi de voturile comunităţii de imigranţi. De aceasta închid ochii ".

Într-un astfel de context, consideră Jean-Marie Klinkenberg, profesor la Universitaeta francofonă din Liege, atacurile de la Bruxelles ar putea fi evenimentul care va grăbi "disoluţia statului belgian". Intervitat de publicaţia Le Journal de Dimanche, el a vorbit despre diviziunea dintre cele două mari grupuri etnice: "Între flamanzii ceva mai populişti şi valoniii social-democraţi, divergenţele vor ieşi la suprafaţă mai devreme sau mai târziu, mai ales în ceea ce priveşte chetiuni de securitate."

O opinie diametral opusă are scriitorul Jean-Baptiste Baronia: "De ani buni, politicieni şi falşi profeţi trâmbiţează dispariţia iminentă a micuţei Belgii, un fel de Iugoslavie nordică.  Câţiva criminali nebuni au vărsat sânge belgian, iar această lovitură i-a unit de oameniii din toate cele patru colţuri ale ţări", a scris acesta în săptămânalul  L'Express.

În urma celor două atacuri de marţea trecută, de la aeroportul din Bruxelles şi dintr-o staţie de metrou, 35 de oameni au murit şi 98 sunt încă internaţi în spitale, mulţi dintre ei cu răni grave.

Sursa: news.ro

×