x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Au început pregătirile pentru deshumarea osemintelor lui Yasser Arafat

Au început pregătirile pentru deshumarea osemintelor lui Yasser Arafat

de Istvan Deak    |    13 Noi 2012   •   16:16
Au început pregătirile pentru deshumarea osemintelor lui Yasser Arafat
Sursa foto: JAAFAR ASHTIYEH/AFP

Mai mulţi judecători francezi se vor deplasa la faţa Ramallah pentru anchetarea posibilei otrăviri a liderului palestinian

Palestinienii au început marţi deschiderea mausoleului lui Yasser Arafat, în cadrul anchetei privind împrejurările decesului fostului lider palestinian, a anunţat marţi un membru al familiei, citat de AFP.

"Au început astăzi să scoată cimentul şi pietrele mausoleului lui Arafat şi activitatea va continua timp de cel puţin 15 zile”, a declarat sursa citată, care a dorit să-şi păstreze anonimatl. Aceasta a adăugat că "operaţiunile vor continua până se va ajunge la stratul de pământ care acoperă rămăşiţele pământeşti, însă corpul nu va fi exhumat decât în prezenţa judecătorilor francezi, a specialiştilor elveţieni şi a anchetatorilor ruşi” care participă la ancheta privind stabilirea definitivă a cauzei morţii liderului palestinian.

Luni au fost instalate panouri pentru a masca mormântul lui Yasser Arafat şi la intrarea în Mouqataa, sediul Preşedinţiei palestiniene din Ramallah. Tot luni, mausoleul lui Arafat a fost închis în vederea începerii anchetei, a indicat şeful comisiei de anchetă palestiniene.

Polemica, resuscitată

Osemintele fostului lider palestinian Yasser Arafat, decedat în 2004, vor fi exhumate la 26 noiembrie, a indicat recent un diplomat occidental. Deschiderea anchetei în legătură cu circumstanţele morţii lui Arafat în noiembrie 2004 a intervenit după ce un laborator elveţian a descoperit urme de poloniu-210, un izotop radioactiv mortal, pe efectele personale ale fostului lider palestinian. Descoperirea a ridicat mari semne de întrebare în legătură cu o posibilă otrăvire acestuia. Cauza oficială a morţii lui Arafat a fost un accident vascular cerebral, însă boala de care acesta a suferit în ultimele sale săptămâni de viaţă nu a fost niciodată clară.

Duminică, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, s-a pronunţat public în favoarea exhumării lui Yasser Arafat, pentru elucidarea acestei "morţi misterioase" într-un spital militar francez, la 11 noiembrie 2004, dezvăluind contacte cu Rusia în ceea ce priveşte dosarul în cauză.

"Suntem în prezent în contact cu investigatorii francezi, experţii elveţieni precum şi cu Guvernul rus, în vederea deschiderii mausoleului preşedintelui Yasser Arafat, a declarat Abbas într-un discurs la Ramallah, cu ocazia celei de-a opta comemorări a morţii lui Yasser Arafat.

Plângere în justiţie a văduvei

La opt ani după decesul enigmatic al liderului Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Yasser Arafat, văduva acestuia, Suha, a înaintat o plângere în justiţie, potrivit Le Figaro. Într-un interviu acordat publicaţiei, aceasta se întreba de ce la spitalul militar francez Percy, unde a murit Arafat, au fost distruse analizele de sânge şi de urină ale acestuia.

Suha Arafat a precizat că a decis să înainteze plângere din două motive. "Fiica mea, Zahwa, care are în prezent 17 ani, vrea să ştie de ce a murit tatăl ei. Un moment-cheie îl constituie ancheta iniţiată de postul Al-Jazeera, care a relevat că pe hainele lui Arafat au fost descoperite doze anormal de ridicate de poloniu, ceea ce m-a făcut să mă lansez în căutarea adevărului despre moartea soţului meu”, a explicat Suha Arafat pentru Le Figaro. După cum a afirmat Suha, ea nici nu dorea să se gândească la o posibilă otrăvire. "Era periculos să afirmi acest lucru fără dovezi. În acelaşi timp, oamenii pe stradă mă întrebau în permanenţă cum văduva lui Yasser Arafat poate lăsa atâtea incertitudini în jurul morţii soţului său”, a explicat aceasta.

Poloniul este o substanţă radioactivă cu grad foarte ridicat de toxicitate, care a fost folosit la otrăvirea în 2006 la Londra a lui Aleksandr Litvinenko, un fost spion rus devenit între timp oponent al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Ciudăţeniile dosarului


După ce laboratorul de analize elveţian a conchis cu privire la existenţa poloniului, Suha Arafat a trimis o cerere către spitalul Percy, solicitând acces la rezultatele analizelor de sânge şi de urină ale soţului său, însă conducerea spitalului a răspuns că acestea au fost distruse cu patru ani în urmă. "De ce o parte dintre documentele medicale a fost distrusă, în pofida faptului că fiecare cetăţean poate înainta plângere în justiţie în decursul a zece ani din ziua morţii unei rude? În afară de aceasta, Arafat era un şef de stat, nu doar un simplu pacient”, a subliniat Suha.

Autopsia

Văduva lui Arafat a afirmat că nu a pus la îndoială că francezii i-au predat toate analizele făcute în cele 17 zile de spitalizare a soţului său. Nedumerirea sa este provocată de faptul că Franţa nu a putut preciza cauza decesului lui Yasser Arafat. Întrebată de ce ea nu a cerut mai demult autopsie, Suha Arafat a răspuns că avea încredere în medicina franceză şi, în afară de aceasta, corpul neînsufleţit al soţului său a fost adus imediat în Ramallah. "Aş dori ca justiţia să triumfe. Soţul meu a murit într-un mod ciudat. Există indicii care sugerează că el a fost otrăvit. Datoria mea în calitate de mamă şi de soţie este de a afla adevărul, indiferent de contextul politic. Fiica mea are dreptul să-l afle. Şi poporul lui Yasser la fel”, a declarat Suha Arafat.

Judecătorii de instrucţie însărcinaţi cu anchetarea morţii lui Yasser Arafat au audiat-o la mijlocul lui septembrie pe văduva acestuia. Suha Arafat, care locuieşte în Malta, s-a dus la Nanterre, în apropiere de Paris, pentru o "audiere de confirmare" a plângerii sale depuse la 31 iulie, în care s-a constituit ca parte civilă.

×
Subiecte în articol: Yasser Arafat deshumare