x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Au rămas 17 Osama mai mici...

Au rămas 17 Osama mai mici...

02 Mai 2011   •   18:15
Au rămas 17 Osama mai mici...

Prin uciderea lui Osama Bin Laden, americanii au tăiat primul nume de pe lista celor mai căutaţi terorişti ai lumii. A dispărut brandul tero number one, nu însă şi tentaculele Al Qaeda, organizaţia care şi-a pus amprenta pe majoritatea atentatelor comise la nivel global în ultimii 15 ani.

 

Cel mai probabil succesor al lui Bin Laden pare, măcar la nivel de imagine, Ayman al-Zawahiri, şeful ideologic al Al Qaeda şi considerat de mulţi specialişti adevăratul “creier” al atentatului de la 11 septembrie 2001. SUA au pus o recompensă de 25 de milioane de dolari pe capul acestuia, însă chiar şi aşa, Zawahiri, a cărui familie a fost ucisă de raiduri americane la sfârşitul lui 2001, a avut peste 40 de mesaje televizate în ultimii opt ani.

 

163409-libi.jpgAbu Yahya al-Libi. Cunoscut şi drept Hasan Qayid and Yunis al-Sahrawi, a condus organizaţia Grupul Islamic Armat Libian înainte de a se afilia Al Qaeda. A fost capturat de forţele speciale pakistaneze în 2002 şi încarcerat la baza americană de la Baghram (Afganistan), de unde a evadat în 2005. Libi este considerat comandantul operaţiunilor Al Qaeda din Afganistan.

 

Adnan el Shukrijumah. În august 2010, FBI l-a etichetat drept şeful operaţiunilor externe pe teroristul care a trăit în Florida timp de 15 ani. Shukrijumah a fost deja acuzat în lipsă în tentativa de atentat de la metroul din New York, din 2009, şi este considerat omul care a stat în spatele atentatelor Al Qaeda din Panama, Norvegia şi Marea Britanie.

 

Atiyah Abd al-Rahman. I s-a alăturat lui Bin Laden încă de la începutul anilor '80, atunci când acesta lupta împotriva sovieticilor în Afganistan. În 2006, a fost etichetat drept omul de legătură între Bin Laden şi filialele din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu, conducând actualmente gruparea Maghrebul Islamic.

 

Saif al-Adel. Acesta este numele de războinic al unui fost colonel în armata egipteană, Muhamad Ibrahim Makkawi, şeful dispozitivului de securitate al lui Bin Laden. A fost implicat în antrenarea lui Mohammed Atef, unul dintre piloţii sinucigaşi din atentatul de la 11 septembrie 200, i-a antrenat pe somalezii care au ucis 18 soldaţi americani în 1993, şi a pregătit atentatele de la ambasadele SUA din Kenia şi Somalia.

 

Mustafa Hamid. Socrul lui Saif al-Adel a asigurat legătura dintre Al Qaeda şi oficialităţile iraniene, relocând la Teheran familiile câtorva talibani de frunte după căderea acestui regim în Afganistan, în 2001. În 2003, Teheranul a anunţat arestarea acestuia, dar SUA au exprimat dubii în această privinţă.

 

163408-habib.jpgKhalid al-Habib. Asupra naţionalităţii acestuia, marocană sau egipteană, planează încă dubii. Nu însă şi în ceea ce priveşte calitatea acestuia, de comandant militar al Al Qaeda încă din 2008. O altă identitate cunoscută a acestuia este Khalid al-Harbi.

 

Saad Bin Laden. Unul dintre fiii lui Bin Laden, a condus operaţiunile Al Qaeda din Iran. Arestat la Teheran în 2003, a fost eliberat câţiva ani mai târziu, prezenţa sa fiind semnalată ulterior în nordul Pakistanului. Nu se ştie dacă acesta este fiul lui Bin Laden, raportat ca ucis după raidul de duminică noapte.

 

Hamza al-Jawfi. Un alt responsabil pentru operaţiunile externe ale Al Qaeda, care a preluat atribuţiile de la Abu Ubaida al-Masri, mort de hepatită C în 2007.

 

Matiur Rehman. Acest pakistanez a fost implicat în pregătirea atentatelor care vizau prăbuşirea de avioane civile în Atlantic, prin intermediul aşa-ziselor “bombe lichide”, în 2006.

 

Abu Khalil al-Madani. De origine saudită, a fost identificat de-abia în 2008, ca membru în consiliul suprem al Al Qaeda, Shura.

 

Midhat Mursi al-Sayid Omar. Chimist egiptean, Omar a fost promotorul dezvoltării armelor chimice şi biologice.

 

Fahd al-Quso. Este căutat încă din 2000, după atentatul asupra navei americane USS Cole, ancorată în portul yemenit Aden, atac soldat cu moartea a 17 marinari. Capturat de autorităţile yemenite în 2003, a fost eliberat patru ani mai târziu, în ciuda protestelor SUA.

 

163407-gadahn.jpgAdam Gadahn. Cetăţean merican, rezident în California, este considerat unul dintre principalii propagandişti Al Qaeda. A fugit în Pakistan în 1998, iar în 2006 a devenit primul american acuzat de trădare din ultimii 66 de ani, recompensa fizată pentru prinderea acestuia, viu sau mort, fiind de un milion de dolari.

 

Nasser Abdul Karim al-Wuhayshi. Liderul Al Qaeda din Peninsula Arabică, formată după contopirea organizaţiilor din Arabia Saudită şi Yemen. A planificat în 2009 un atentat asupra unui avion de linie american ce urma să explodeze la aterizarea la Detroit.

 

Anwar al-Awlaki. Un cleric musulman american, nominalizat chiar de preşedintele SUA, Barack Obama, drept unul dintre “teroriştii periculoşi care pot aduce atingere intereselor americane”.

 

Abou Mossab Abdelwadoud. Un licenţiat algerian, care a preluat conducerea Grupului Islamic Armat, afiliat Al Qaeda, şi care a revendicat două atentate comise în oraşul Algier, în 2007, soldate cu 70 de morţi.

 

×
Subiecte în articol: al qaida osama bin laden ucis